(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 31. juli 2011

Stille søndag

(Natudsigt over Pristina fra min lejlighed)

Sov længe i dag, helt til kl. 08.55. Så længe har jeg ikke sovet i lang tid. Hørte på et tidspunkt, at jeg modtog en sms, så den startede jeg med at tjekke. En besked fra en kollega, at han og en anden havde besluttet at mødes på "91" (cafe i Pristina) kl. 09.15 for at spise morgenmad sammen, og at de der havde lyst kunne slutte sig til. Så fik jeg travlt! Kom lidt senere, hvor der sad to kollegaer og én fra fængselvæsnet. Hyggeligt. Snakken kom bl.a. til at gå på dét at holde sig i form, så vi aftalte at mødes i morgen kl. 09.00 på et motionscenter lige i nærheden for at melde os ind.
Dagen gik i øvrigt med at gøre grundigt rent i (dele) af lejligheden. Skønt at komme i bund. Lejligheden er nu ren og ryddelig. Mangler kun to værelser, som jeg klarer i morgen.
P.t. sidder jeg og slapper af og lytter med på P3 og Superligaen.

lørdag den 30. juli 2011

Så kom det alligevel

Stod op kl. 8 for at komme lidt tidligt i byen. Tanken var at jeg ville køre ud i udkanten af Pristina, hvor de store varehuse ligger for at købe lidt mere udstyr, god mad og evt. se på spiseborde. Bedst som jeg stod ved elevatoren for at komme til p-kælderen, kom en af de 5-6 stykker, jeg har haft kontakt med i forbindelse med lejligheden rundt om hjørnet."Oh, hej Chef. Chef, internet". Han havde en tekniker med, der gik med til lejligheden, hvor han installerede tv (90 kanaler) og trådløst internet. Endelig! Nu jeg havde besøg, kunne jeg samtidigt påpege at vandet løb fra under toilettet og ud på gulvet. "No problem, chef, moment, 5 minuts". Der gik nu 15, men så var der også noget der lignede en vvs-mand. Han afmonterede toilettet og fandt ud af, at det ikke lige kunne ordnes med det samme. Så kørte jeg i byen!
Da jeg et par timer senere kom retur, lå der ikke mindre end 4 mand og var i gang med at montere toilettet igen. D.v.s. to arbejdede og to kom med gode råd. De arbejder ikke alene. Det så jeg senere på dagen, da det ringede på døren. Udenfor var en tekniker, der var kommet for at sikre mit trådløse internet med password. Han havde tre andre med, der stod og så på, mens han ordnede det tekniske :-)
Dejligt at have adgang til nettet og til Skype. Fik talt med Rasmus og Lisbeth. Herligt.

Lang weekend

Fik ikke sovet så meget p.g.a. min forkølelse. Men dejligt at være i den lejlighed, jeg nu skal bo i det næste år. Ikke mindt dejligt at få alle tingene ud af kufferter og tasker og lagt på plads i skabe og skuffer.
Jeg måtte have min landlord til at flytte nogle af møblerne ud igen. I det ene værelse, der er max 10 m2, havde han sat 3 sofaer, to 3-mands og en to-mands sofaer. Han mente det ville være godt, hvis jeg fik mange gæster! Han fik nu lov til at fjerne de to af dem. Så er de også plads til, at den 3. sofa kan slås ud som dobbelt gæsteseng.
Lejligheden er som sagt møbleret, men til gengæld er der derudover intet i den. Jeg skal selv købe alt udstyr, så der er nogen startomkostninger. Til gengæld er jeg så selv herre over hvad jeg får af tallerkner, bestik, glas m.v. Måske køber jeg også et spisebord med stole. Det er der nemlig heller ikke, så jeg sidder på sofaen og spiser ved sofabordet. Det er lidt upraktisk.
Jeg kørte hjem i frokostpausen for at se, om intenettet og tv var sat til…….og det var det selvfølgelig ikke! Jeg kan altså se frem til 3 fridage uden nogen af delene. Mandag i næste uge er helligdag, da ramadanen starter. Jeg talte med Artan, min language assistent, om ramadanen, som han er en del af. Han spiser aftensmad ca. kl. 20.30, efter bøn, hvor han dog kun spiser ganske lidt. Han skal nemlig nå at være rigtig sulten til kl. 02.00, hvor familien står op, beder og spiser derefter et stort måltid, to timer før solen står op! Derefter ikke hverken vådt eller tørt før kl. 20.30 næste aften! Han har tilbudt at jeg kunne deltage, men jeg takkede pænt nej J
Fredag aften gik med lidt indkøb og madlavning (masser af hvidløg for at kurere forkølelsen) og lægge flere ting på plads. Tøjvask blev der også tid til.

fredag den 29. juli 2011

Så er lejligheden klar

Startede dagen med at køre ud til Camp Alfa Bravo (hvor vores læge bor), dels for at aflevere nogle papirer og dels for selv at køre rundt i Pristina. Det fik jeg så lov til. Troede jeg kendte vejen, men glemte et vejsving i starten af ruten, så jeg fik lidt erfaring med Pristinas geografi. Da jeg endelig kom frem til Camp'en, var det de forkerte papirer, jeg havde med :-)
Hen mod fyraften blev jeg ringet op af en, der var fætter til min landlord, der nu oplyste, at lejligheden var klar til indflytning. Kørte hjem for at flytte over på den anden side af opgangen. Internet var dog ikke klar endnu, men fredag kl. 08.00 ville de komme for at installere. Lad os nu se......
Aftenen gik med at indrette mig i den nye lejlighed.

torsdag den 28. juli 2011

Køreprøven bestået :-)

Induction Training fortsatte i dag med "Use of Force" og køretest om eftermiddagen. "Use of Force" var en gennemgang af den basale træning, vi fik paa politiskolen for meget længe siden. Køretesten var også til at overse. Vi skulle lave en baglæns parkering ind i en bås med en Nissan Patrol, uden at ramme nogle kegler, og derefter en parallelparkering. Efter dette en tur ud i trafikken i Pristina, hvilket virkelig er en oplevelse og en udfordring. Det er vitterligt ikke til at se, at der er en færdselslov her i landet. Folk kører over for rødt, skifter vognbane når det passer dem (du maa bare bremse!), svinger til venstre fra banerne til ligeudkørsel (så slipper du for den lange kø af venstresvingende), maser sig ud i trafikken fra sideveje og lignende - og intet af dette er overdrevet!

Tilbage til lejligheden onsdag aften, hvor jeg fik smækket mig ude, da jeg ville se til min kommende lejlighed og hvordan det går med at få den færdig. Min landlord, som var der, lovede at den vil blive klar torsdag og at internettet ville komme "in one day..........or in two"! Han havde heldigvis en ekstra nøgle, så han kunne hjælpe mig tilbage til min midlertidige.
Kl. 19 mødtes jeg med 4 andre danske kollegaer. Det er en tradition at mødes onsdag til fællesspisning. Fik en rigtig god lasagne og en kop øl. Efter kaffen gik jeg hjem til mig selv. Har reddet mig en ordentlig forkølelse og fik desværre ikke meget søvn.

Nordpaa går det vildt for sig! Omkring 1000 serbere fra den nordlige del af Kosovo angreb den ene grænseovergang og jog EULEX folk og Kosovo politi på flugt, hvorefter de satte ild til grænsbygningerne. Nogle af grænsepatruljerne måtte flygte ind i Serbien, hvor de blev hjulpet af myndighederne til en anden og mere fredelig grænseovergang. Der var ret heftige kampe mellem KFOR og de serbiske banditter, men tilsyneladende ingen dræbte!
Næsten grotesk at gå på gaderne i Pristina her onsdag aften. Ca. 70 km nordpå er landet på randen af en borgerkrig, mens der i Pristina intet er at mærke! Det ligner enhver anden sydeuropæisk by en dejlig sommeraften.

tirsdag den 26. juli 2011

Stille dag paa kontoret - troede jeg

Mandag gik forholdvis stille af sig, i hvert fald det meste af dagen. Kørte til EULEX HQ ("Farmed"), hvor jeg fik underskrevet papirer til en ny bankkonto. EU udbetaler kun penge til en lokal bank. Derefter en tur ud til lægehuset for at blive indskrevet i en journal. Dagen gik i øvrigt med at læse forskelligt stof, og opdatere denne blog.
Tilbage til lejligheden, hvor jeg kunne konstatere, at der fortsat arbejdes på at faa min kommende lejlighed sat i stand. Selv om min landlord ikke kan et ord engelsk, viste han med glæde, hvad de havde nået i løbet af dagen. Det ser fint ud, men fortsat ingen internet..... :-(

Om aftenen skete der så noget. Kosovo har indført importforbud fra Serbien. Det kommer efter at Serbien i lang tid har forbudt import af varer fra Kosovo. Det er de særdeles utilfredse med i den nordlige del af Kosovo, der er befolket af serbere, og i Serbien, der gør alle mulige krumspring for at omgå forbudet. Især i de nordlige grænseovergange er de kommet igennem med varer, og det fik i aftes, uden at de internationale institutioner var orienteret på forhaand, statsministeren i Kosovo til at fyre landets politichef og sende politistyrker til Nordkosovo for at overtage grænsekontrollen. Det gik selvfølgelig galt, og der udbrød kampe i området. Saa vidt vi ved er en lokal politimand dræbt, og der har været uro hele natten og formiddag tirsdag. De internationale politifolk i området fik besked paa at holde sig indendøre og KFOR (int. militaer) rykkede ind. KFOR har nu overtaget grænsekontrollen og der er faldet nogenlunde ro på i omraadet. Men ifølge de danske kollegaer i området er der en meget anspændt stemning og det hele kan bryde ud i lys lue igen!

Selv har jeg siddet det meste af dagen til "Induction Training", 1. dag. Det har været en kamp at komme igennem dagen, men nu er det endelig lykkedes. Vi fortsætter i morgen med undervisning i "use of force" og "Driving assessments" - en lille køreprøve, før vi maa bruge EULEX bilerne.
Nu vil jeg gå ind paa operationsrummet ved siden af og se, hvordan det går, og derefter forhåbentlig hjem for at få lidt at spise - og se om der er kommet internet til min kommende, nye lejlighed, som jeg har nøglen til!

mandag den 25. juli 2011

1. weekend i Pristina

Fredag aften blev festlig og fornoejelig. Ole Madsen havde inviteret det danske kontingent (som er ret lille p.t. p.g.a. sommerferie) ud at spise. Han kendte et sjovt lille sted, som er en gammel smugkro. Man kan ikke komme ind, med mindre man har bestilt paa forhaand, saa de kender en. Der var masser af god mad og hvid- og roedvin samt Raki ad libitum. Der var nogle taler undervejs, baade til Ole og mig og selvfoelgelilg af os begge. Efterfoelgende gik vi ned paa en cubansk bar, hvor vi sad udenfor indtil 01.00 og laeskede os i Mohijtos. Tog en taxa hjem til den uhyrlige pris af 2 euro!

Loerdag morgen var jeg bare ikke frisk! Maa have spist noget, jeg ikke kunne taale.........! Dagen blev brugt til indkoeb og vasketoej. Jeg traengte ogsaa til frisk luft (eller saa frisk, som man nu kan faa det her i Pristina), saa jeg gik en tur paa 2 1/2 time i byen. Og saa fulgte jeg selvfoeelgelig med i nyhederne om det tragiske i Norge!

Soendag formiddag moedtes jeg med Jens (politi) og Axel (Skat) i byen. Vi koerte et stykke ud af Pristina, hvor vi parkerede bilen og gik en tur rundt om et bjerg og ned i dalen. En dejlig tur paa 3 timer i rask trav, der dog sluttede med at gaa opad! Vi var alle saerdeles traette, da vi naermede os bilen. Og alligevel gik der "drengeroev" i den, da vi naermede os bilen. En foreslog for sjov, at vi skulle loebe om kap til bilen, og inden vi fik set os om, loeb vi alle tre de sidste par hundrede meter - opad!
Den iskolde oel paa restauranten bagefter var himmelsk!

Flere dage uden internet

Endelig adgang til internet - fra min arbejdscomputer, saa stadig ingen adgang til fx Skype. Hele sidste uge var meget hektisk.Torsdag formiddag endnu engang ude for at se paa en lejlighed, som dog ikke var noget. Ikke mindst fordi de troede, at jeg ville koebe lejligheden.
Jeg tog derfor tilbage til lejligheden, jeg saa paa i gaar, og fik kontakt med ejer. Han  var utrolig venlig. Desvaerre er lejligheden endnu ikke klar. Der mangler stadig at blive installeret nogle ting og at blive moebleret. Han tilboed saa, at jeg kunne bo i nabolejligheden, der er lidt mindre, indtil han var klar med den nye. Vi blev enige om en pris og samme eftermiddag kunne jeg flytte ind i min midlertidige. Da han hoerte, at jeg er Kontingent Commander, tilboed han straks at installere aircondition uden merpris. Han mente at jeg som saadan skal bo komfortabelt!
Fredag gik med moeder hos Kosovo Politi, om formiddagen med min "counter part", hvor vi fik en god snak om hvad vi forventer af hinanden. Han er meget imoedekommende og har store forventninger om mine erfaringer med naerpoliti, som han braender meget for. Det er det saa ikke alle, der goer, kunne jeg konstatere om eftermiddagen, hvor "vicerigspolitichefen" holdt moede med de 6 regionale ledere og med Shefzet (min counter part). Et par af de regionale ledere havde alle de kendte undskyldninger for, hvorfor de absolut ikke kunne indfoere naerpoliti lige nu! Der mangler mandskab, de mangler udstyr og de mangler biler.........! Har jeg ikke hoert det foer?? :-)

onsdag den 20. juli 2011

Første arbejdsdage

Tirsdag morgen blev jeg afhentet af Ole på hotellet. Vi medbragte bagagen i håb om, at jeg i dag ville finde en lejlighed. Første arbejdsdag på kontoret, hvor jeg blev introduceret. Jeg mødte også "Artan", en albaner, der er min assistent. Ingen tvivl om at han bliver uundværlig! Han sørger for alt praktisk og for at jeg i øvrigt bliver opdateret og klar til møder m.v. Han tilbød også at hjælpe med at skaffe en lejlighed.
Derefter gik vi over til Kosovo Politis Hovedkvarter, der ligger 3 min gang fra EULEX Police HQ. Her mødte jeg min "counterpart", som er leder af Kosovo Politis uniformerede politi. Han virkede fin og imødekommende. Det blev et sådant "goddag, goddag og farvel, farvel-møde". Tilbage på PHQ holdt vi møde med District Chief Advisers, som jeg er leder for. De fortalte hvordan verden ser ud i resten af Kosovo. Ind i mellem møde med Ole, der fortalte alt om jobbet og om organisationen.
Om eftermiddagen holdt jeg møde med min chef, Harry fra USA, som også er ny i jobbet, og med den afgående samme. Her fik jeg endnu en gennemgang af jobbet og organisationen. Herefter var jeg fyldt op!!
Blev inviteret ud at spise, men var ganske enkelt for træt. Gik i stedet ud for at se på en lejlighed og derefter et par timers gåtur i Pristina for at få lidt "frisk" luft.

Onsdag blev lidt mere rolig. Min PC blev installeret, så jeg nu kan modtage mails - hvilket jeg gør i store mængder.
Arten havde arrangeret et møde med en ejendomsmægler, der kørte mig rundt til 3 lejligheder, der dog ikke var lige, hvad jeg ville have.
Jens, en kollega fra Danmark, ringede kl. 15.30 for at høre, om ikke vi skulle køre ud for at finde en lejlighed i et område, vi tidligere havde kigget på. Der var nu heller ikke nogen, men vi kørte til modsatte ende af byen, hvor vi tilfældigt fik kontakt med en person, hvis onkel (sådan er det her!) havde en lejlighed. Den så jeg på, og den så faktisk rigtig god ud. Har endnu en lejlighed at se på i morgen, hvor jeg regner med at finde en god en.
Aftenen bruger jeg så i Ole og Hannes lejlighed. De er ikke hjemme, så jeg passer mig selv med et par mørbradsbøffer og en 2 liters øl"

tirsdag den 19. juli 2011

Boligjagten sat ind

Mandag endnu en hektisk dag. Vi blev alle 4 hentet på hotellet af "Per" kl. 08.30 og kørt il MHQ (Mission Headquarters) hvor vi skulle indskrives i missionen. En masse papirer skulle udfyldes, fotooptagelse og udstedelse af ID-kort. Herefter fik vi en oplevelse af EU bureaukrati. Vi skulle have udleveret sim-kort til mobiltelefon, hvilket selvfølgelig foregik i en anden del af Pristina. Altså måtte vi køre derud, udfylde en masse papirer, hvorefter vi så fik udleveret simkort. Men ingen telefon. Den skal vi have et tredie sted. Det er bare endnu ikke lykkedes os at finde ud af hvor. Men nu har vi da et simkort :-).

Inden vi gik i gang med at finde lejligheder, kørte vi en tur til PHQ (Police Headquarters), hvor jeg fik lejlighed til at hilse på de kollegaer, som jeg er daglig leder for og som jeg skal arbejde sammen med det næste år. Der var et par svenskere, en albaner, to tyskere og en hollænder. Det virkede umiddelbart som et godt team.

Resten af dagen gik med at lede efter lejligheder. D.v.s. Georgina blev hentet af en kollega, da hun nu skulle videre til Mitrovicja, hvor hun skal arbejde. Det gik rimeligt hurtigt med at finde lejligheder til både Michael og Marc, mens det var noget mere trægt med at finde en til mig. Vi fik set på 4-5 stykker, som ikke rigtigt var noget. Dog er der en lejlighed, som er rigtig fin, men der er desværre ikke rigtig nogen udsigt, og det vil jeg meget gerne have. Jagten sluttede faktisk først omkring kl. 22.00, uden resultat. Så var det også på tide med lidt aftensmad, så det blev sent, inden jeg var tilbage på hotellet. Jeg håber på bedre held i morgen, hvor jeg også skal starte på kontoret.

søndag den 17. juli 2011

Så er det alvor

Op kl. 06.00. Lisbeth lavede morgenmad til os alle 4 og kl. 07.30 var der afgang til lufthavnen. Rigtigt dejligt at også drengene tog med. Havde kun 18 kg overvægt, så det var nu ikke så slemt som jeg havde troet.
Det var pludseligt ikke spor sjovt at skulle tage afsted, men det skulle jeg jo, så afskeden blev taget. Sammen med de tre øvrige kollegaer, Georgina, Marc og Michael fløj vi kl. 10.00 mod først Bukarest og derfra videre til Pristina.
Fantastisk flot at flyve over Kosovo. Sikke et smukt land. Landede kun 15 min forsinket og blev først og fremmest mødt af sol og 35 gr. C. Noget af en kontrast fra Københavns 16-17 gr. og regn.
Blev også mødt af 4 kollegaer fra missionen, herunder kontingentlederen Ole Madsen. Ham kørte jeg sammen med til Pristina, så vi allerede der fik lejlighed til at tale lidt sammen om missionen.
Vi blev kørt til Hotel Pejton kun 200 m fra politihovedkvarteret, hvor jeg skal arbejde. Vi skal dog kun bo her i 2 dage (forhåbentlig). Allerede i morgen skal jeg ud at se på forskellige lejligheder.
Efter at være indkvarteret kørte vi alle ud til Ole Madsens lejlighed, hvor han lidt mere formelt bød velkommen og gav os lidt moralsk tale om opførsel m.v. i missionen. Fortalte også en hel masse om missionen..............som jeg stort set intet kan huske af! Jeg tror vi alle er helt rundtossede i hovedet af alle disse nye indtryk. Ole kone havde lavet et dejligt måltid, som vi kastede os over. Derefter gik vi ned i byen, dels for at vi kunne få indtryk af geografien i Pristina - og dels for at vi kunne kaste os over en fadøl.
Lige nu sidder jeg - meget træt - på hotellet og vil snart se nogle dyner. Her er heldigvis aircondition. I morgen  bliver vi hentet kl. 08.30 og bliver kørt et eller andet sted hen, hvor vi skal registreres som tilgået missionen og have udstedt ID-card.

Afskeden nærmer sig

Fredag var så dagen, hvor ca. 35 af nærmeste familie og venner kom forbi til noget af Lisbeths gode mad og fadøl og vin ad libitum for at høre nærmere om missionen i Kosovo og for at sige farvel.....eller på gensyn :-)

En rigtig hyggelig dag og aften, der sluttede lidt halvsent.

Lørdag var så dagen, hvor kun vi 4 hyggede os i løbet af dagen og hvor jeg for alvor gik i gang med at pakke. Mærkeligt, det er først nu det rigtigt går op for mig, at jeg altså pakker for et helt år............

lørdag den 9. juli 2011

Møde med rigspolitiet

Torsdag var jeg til møde med Internationalt Afsnit i rigspolitiet, hvor også chefpsykologen Bjarne Frøslev deltog. Vi fik en snak om især min rolle som kontingentleder og hvad man forventer af mig - og hvad jeg forventer af Int. Afsnit! Selv om det selvfølgelig er rart at få talt mere konkret om tingene, var der nu ikke de store overraskelser.

Fik udleveret telefon (nej, ikke smartphone...) og bærbar PC. Brugbar, men på ingen måde nyeste model!
Mødtes med Lisbeth bagefter og vi gik til PH-cafeen, hvor vi hørte Kasper (og andre) give en rigtig god jazzkoncert.

tirsdag den 5. juli 2011

Tiden nærmer sig......

Nu begynder det at blive meget konkret. Flybilletterne er på plads. Flyver søndag formiddag den 17. juli kl. 10.00 til Beograd, og derfra til Pristina, hvor vi ankommer kl. 14.30. Har fået lov til at medbringe 35 kg overvægt til flyturen. Det bliver også nødvendigt. Alene uniformsgenstandende vejer ca. 30 kg i alt.
Pakkelisten er også ved at blive udarbejdet. Det er svært at skulle pakke til et helt år. Normalt pakker man til ferie i 8 dage, så det er fint nok at gå i gang med listen nu, så der er tid til at komme i tanke om andre ting, der skal med.

Torsdag i denne uge skal jeg så til møde i Rigspolitiet, hvor vi skal tale om mine forpligtelser som kontingentleder.