(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 29. januar 2012

Bestikkelse og handelsaftaler

Vi fik faktisk så meget sne som vejrudsigten forudsagde. Der, hvor der faldt mest sne, lå det på 1,3 m. Alle skoler i Kosovo lukkede både torsdag og fredag på grund af vejret, og selvfølgelig var der kaos på vejene med mange færdselsuheld. Også mange Eulex-biler var involveret i færdselsuheld. En albaner, der blev påkørt af en af vores biler, oplyste at det nu var 3. gang, han var involveret i færdselsuheld med Eulex. Gad vide, om han er glad for den internationale indsats her i Kosovo? Omvendt kan det jo være, at han efterhånden har fået en ny bil med alle de forsikringspenge, han må have fået udbetalt :-). Det kan man næsten håbe for ham.

Ugen blev stille for mit vedkommende. Hver dag starter med et møde med Head of Police, hvor dagens program og aktuelle forhold drøftes.
Fra et møde i Police HQ
Derefter et møde, hvor øverste ledelse, med Head of Mission i spidsen, bliver opdateret om den aktuelle situation og de kommende dages begivenheder. Vi (dvs. Special Assistants) sidder med på sidelinjen, så vi kan følge op på de opgaver, der måtte blive stillet til politikomponentet. Det er interessant at blive opdateret på den aktuelle situation, men også interessant at se den måde, samarbejdet kører mellem øverste ledelse og lederne lige under dem......... Lad mig bare sige, det foregår på en lidt anden måde end vi er vant til i Danmark.

På den politiske front er der en del ting på dagsordenen i øjeblikket. P.t. er man ved at forberede et regionsmøde på Balkan, hvor alle lande selvfølgelig skal deltage. Man strides bare om, hvad der skal stå på navneskiltet, der skal stå på bordet foran deltagerne. Kosovo ønsker, at der skal stå "Republikken Kosovo", men det vil Serbien under ingen omstændigheder acceptere. De mener, at der skal stå UN 1244 (nummeret på den resolution, der i FN definerer Kosovo), eller "Kosovo UN" for at vise, at Kosovo ikke er en selvstændig stat men under FN's administration. Dér står den så p.t., mens forhandlingerne kører på højt niveau.

En anden sag er, at nu har 87 lande anerkendt Kosovo som en selvstændig stat. Mange af disse lande er mindre, afrikanske lande, hvor repræsentanter fra Kosovo har gjort en stor indsats for at få disse lande til at anerkende. Serbien er blevet bekymret over det voksende antal lande, der anerkender Kosovo, og de beskylder Kosovo for at bruge afpresning og bestikkelse for at få landene til at anerkende. Serbien har nu indledt en rundrejse i Afrika for at indgå "handelsaftaler", mod at landene ikke anerkender Kosovo. Man kan så spekulere over, om der er den store forskel på "afpresning og bestikkelse" og så "handelsaftaler"!

Som en dejlig afslutning på ugen havde Lasse inviteret mig og Christer, den svenske kollega jeg skal efterfølge, til middag lørdag aften med krondyrmørbrad, et par gode vine og en sjat rom og cola. Samtidigt fik vi lejlighed til at drøfte verdenssituationen - og løse den, selvfølgelig. Skønt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar