(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 29. marts 2012

Påskeferie

Den nye struktur i missionen, som skal implementeres fra juni 2012, har nu krævet sit første "offer". Head of Mission meddelte i går, at hans mandat ikke er blevet forlænget, og at han forlader EULEX den 14. juni. De næste par uger vil vise, hvem der i øvrigt bliver skåret væk som følge af den nye struktur. Det ligger fast, at ca. 1/3 af medarbejderne vil blive skåret væk, både lokale og internationale.

I nord er situationen ikke blevet bedre. Man er begyndt at lukke nogle af smuglerruterne udenom de officielle grænseovergange, hvilket absolut ikke er blevet modtaget positivt af serberne i nord. Der er flere folk ved vejspærringerne, og de sender serbiske køretøjer retur til Serbien, hvis de har brugt de officielle grænseovergange. EULEX har et vist råderum i nord, men det er stadig helt på serbernes nåde og barmhjertighed, at vi får lov til at passere vejspærringerne.
Situationen bliver mere spændt, efterhånden som det serbiske valg nærmer sig. Serbien agter at afholde valghandlinger også blandt serberne i Kosovo, hvilket blankt afvises af Kosovos regering og politi. Der skal både afholdes lokale valg og valg til parlement og præsident, og det finurlige er, at dele af disse valg (vist nok) er lovlige at gennemføre i Kosovo, men ikke det hele. Lige nu kan man risikere store konfrontationer, når valget skal gennemføres den 6. maj, men forhåbentlig finder man en politisk løsning.
I går blev 4 personer anholdt ved en grænseovergang, fordi de indførte serbisk valgpropagande og valgmateriale. Den ene af de 4 anholdte var en borgmester fra parallelsamfundet i Kosovo og en (serbisk) politimand fra Kosovo politi.

Villa Kulla
Også i den sydlige del af landet sker der ting og sager. I går blev to politifolk overfaldet af 4-5 personer, der stjal deres tjenestevåben og skød dem med deres pistoler. De blev begge sårede, men heldigvis ikke livsfarligt. Kosovo Politi har indtil videre anholdt 3 personer i forbindelse med overfaldet.

Lasse ringede i weekenden og fortalte, at han havde fundet en god, lokal restaurant i udkanten af Pristina. Vi kørte derud søndag aften, og det er en meget hyggelig og meget albansk restaurant. Den hedder "Villa Kulla". Lasse havde en ide om at vi kunne arrangere en fest for danskerne på restauranten. Anledningen kunne være dronningens fødselsdag den 16. april, som godt nok er en mandag, men som er helligdag her i missionen. I løbet af ugen fik vi det så arrangeret (eller mest Lasse :-o), så vi kunne sende en indbydelse ud til alle danskere i missionen. Så må vi håbe, at de bakker op om inititativet.

Torsdag eftermiddag var vi inviteret til KFOR i Camp Novo Selo mellem Pristina og Mitrovica. Anledningen var overdragelsen af kommandoen af ORF (Operational Reserve Force) fra Tyskland/Østrig til Italienerne. Der var en fin parade med takketaler, overrækkelse af fane og overdragelse af kommandoen. De italienske infanterisoldater stod opmarcheret iført deres noget særprægede, fjerprydede hatte. Men fint var det, med efterfølgende reception.

Torsdag aften hjem for at pakke. I morgen fredag tager jeg hjem til Danmark for at holde påske. Det bliver herligt!
Der kommer derfor ikke opdateringer på bloggen de næste 14 dage.
God påske til jer alle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar