(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

onsdag den 11. april 2012

Uroen rykker lidt sydpå

Vel tilbage igen i Kosovo kan jeg konstatere, at problemerne stadig er store. I nord er der stadig uro, men det hele er rykket lidt sydpå, til Mitrovica. I søndags blev en albaner dræbt i sin lejlighed i den nordlige del af Mitrocia af en bombelignende genstand. Eksplosionen sårede også to familiemedlemmer. Det vides ikke, om motivet til drabet er etnisk motiveret, eller om der er andre motiver. Hans lejlighed ligger i et blandet område og Kosovo politi forsøgte straks at oprette en midlertidig politistation i en container for at vise klov og orden i området. Den fik dog ikke lov til at stå længe, da omkring 200 serbere kastede sten mod den og ødelagde den i en sådan grad, at man var nødt til at flytte den væk fra området. I dag er der så planlagt to demonstrationer i byen. Serberne demonstrerer i nord og albanerne i syd. Lige i dag er det måske meget godt, at der er opsat vejspærringer mellem Nord- og Sydmitrovica!

EULEX er også kommet i skudlinjen i pressen, hvor man bebrejder os for at svigte sikkerheden for den almindelige borger i den nordlige del af Kosovo. Det fik i går borgmesteren i Mitrovica til næsten direkte at opfordre alle til at have skydevåben klar i deres huse og lejligheder, så de kan forsvare sig selv mod angreb. Holdningen blandt "ikke-serbere" i nord er helt klar, at hvis EULEX ikke kan beskytte dem, så gør de det selv, hvilket tydeligt er meldt ud i pressen i dag. Man har med andre ord besluttet sig for, at drabet er etnisk betinget.

De seneste par uger har Kosovo Politi anholdt nogle serbiske politifolk, der operede inde i Kosovo. Det har selvfølgelig affødt protesterer fra Serbien, der jo som bekendt mener at de har al ret til at udøve myndighed også i Kosovo.


De anholdte politifolk bevogtet af serbisk politi
Forleden blev så to politifolk fra Kosovo anholdt af serbisk politi nær grænsen. Serberne påstod at de gik på serbisk område, mens Kosovo politi fastholder, at de var på eget territorium. De to politifolk blev fængslet i 48 timer, hvorefter de blev løsladt og er tilbage i Kosovo. Episoden blev udnyttet af serberne, der viste billeder i pressen, hvor det her foto stammer fra. Om det er gengæld for de anholdte serbiske politifolk ved vi ikke, men serberne henviste selv i en bisætning til dem i forbindelse med denne anholdelse, så det er nok ikke helt utænkeligt. Samtidigt er det formentlig en optrapning af situationen i forbindelse med valget den 6. maj.

Kosovo forsøger efter bedste evne at bekæmpe korruption og organiseret kriminalitet, men det er en hård opgave. I forgårs blev en anklager, der var leder af "Anti-korruption Task Force" anholdt, sigtet for........korruption og organiseret kriminalitet. To andre er anholdt i samme sag. EULEX har nu overtaget efterforskningen i sagen.
Jf. pressen efterforsker EULEX i øjeblikket 90 sager om korruption og organiseret kriminalitet, så der er nok at tage fat på.

Det er i øvrigt et stille kontor, jeg er kommet tilbage til. Både Ole og Lasse har ferie i denne uge, og to ud af tre lokale har også fri. Det giver mig god tid til at komme igennem mine mails og komme tilbage i rytmen igen.
Havde i dag et møde med en hollandsk delegation fra deres internationale afdeling, som ville høre lidt om missionen i almindelighed og om en stabsafdeling (Operation and Planning Cell) i særdeleshed, hvor der arbejder en hollænder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar