(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 18. september 2016

Eid al-Adha

Vi kæmper stadig med at vænne os til vejret hernede. Nok mest fordi vi har besluttet at bruge aircondition så lidt så muligt, netop for at vænne kroppen til omgivelserne. Det er især luftfugtigheden, der kræver tilvænning. Varmegrader på 30-34 grader er til at holde ud, men ikke når luftfugtigheden samtidig er mellem 80 og 95%, hvilket den er her i regntiden. Samtidigt har solen et UV-indeks på 12, når det er "værst", så man skal virkelig passe på. Vi går mod slutningen af regntiden, så forhåbentlig falder luftfugtigheden i takt med, at dagtemperaturen stiger mod de 40 grader.

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan forureningen er ganske massiv hernede. Bilerne og motorcyklerne oser i en grad, så man nogle gange kan se røgslør ligge en kilometer efter køretøjet. Jorden er også synlig forurenet. Svend og jeg er på jagt efter bare nogenlunde ren jord, som vi kan så nogle tomat- og courgettefrø i, men det er ikke lykkedes endnu. Jorden er fyldt med store plastikstykker, barberblade, knogler og en hel masse andet, jeg ikke vil vide hvad er! Men det skal nok lykkes os at få sået frøene, så vi kan få vores egen lille køkkenhave.

De sidste par dage har i Bamako været præget af Eid al-Adha (eller Eid el Kebir). Det er en islamisk eid-fest, der fejrer profeten Ibrahims villighed til at ofre sin førstefødte søn Ishmael (og ikke Isak, som I den jødiske fortælling). Festen varer gerne 3-4 dage.
Hver familie ofrer et dyr på størrelse med en ged eller mindre ved denne højtid og deler kødet med familie, naboer og de fattige.
Denne geds skæbne er vist beseglet
Det har betydet et meget stort indhug i antallet af geder i Bamako, som der ellers er rigtigt mange tusinder af. I weekenden så vi mange, der enten gik med en enkelt ged, eller kørte med dem især på motorcyklerne. Ufatteligt, at man i det ragnarok af trafik i Bamako, også kan styre en motorcykel med en ged mellem benene.
Mandag morgen var så store slagtedag. Overalt, hvor vi kom rundt i byen, var man i færd med at partere den ged, man lige havde slagtet foran sit hus. Ja, selv lige udenfor vores hoveddør var naboens vagtmand i gang med at partere en ged. Vi håber så, at det er den selvsamme ged, der den sidste uge har stået et eller andet sted i nærheden og bræget fra tidlig morgen.
Svend og jeg nøjedes med at købe en bov fra en ged og stege den i vores gasovn. Det smagte dejligt! Det er ikke så let at bruge en gasovn, men vi (især Svend) har sat sig for at kontrollere den. Der er mange spændende og velsmagende eksperimenter i vente!

PS: det var dèn ged :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar