(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 31. maj 2012

Verdensrekord

Ugen bød på intet mindre end en verdensrekord her i Kosovo. En avis nævnte, at en dommer i Klina i Kosovo havde verdensrekorden i antal sigtelser - vel at mærke mod ham selv. Han er således lige blevet dømt for at have tilranet sig 16000 Euro på ulovlig vis. Herudover er han mistænkt og tiltalt for mere end 100 forhold, hvor han mistænkes for at have fået over 2 millioner Euro til sig selv ved ulovlige domme!
Så kom ikke og sig, at man ikke kan her i Kosovo :-) Der er stadig en god grund til, at EULEX er i landet.

Ugen startede med en lille overraskelse. Jeg var tilsagt til møde kl. 10 på Oles kontor, og her stod han og den lokale stab og tog imod mig med fødselsdagssang, kaffe og croissanter. Fik også en meget flot fyldepen i gave. Det var rigtigt pænt af dem!

Onsdag var vi på officielt besøg på politiskolen i Kosovo. Vi blev flot modtaget en en mindre delegation, der stod linet op til at modtage os, og efter officielt fotooptagelse foran hovedindgangen, blev vi ført op i et mødelokale, hvor man havde forberedt et foredrag for os.
Og lad det være sagt med det samme: jeg håber ikke, jeg skal vise rundt på Politiskolen i Brøndbyøster for kollegaerne i Kosovo, for de vil da blive slemt skuffede. Politiskolen i Kosovo har for eksempel 750 værelser til eleverne, der møder søndag og tager hjem igen fredag. De kan undervise ialt 1000 personer på en gang. Deres faciliteter er vores langt overlegne. For eksempel har de kameraovervågning på skydebanen, hvor elevernes resultater bliver direkte overført til en computer og analyseret og opbevaret, så længe de går på skolen. De har opbygget en hel by med lyskryds og bygninger, hvor man kan træne al muligt. Det var en utrolig positiv overraskelse at se standarden på deres skole.
Derudover gør de meget for at blive en integreret del af samfundet. Om 14 dage afholder de for eksempel "mini-ol" for handicappede, ligesom de har mange andre arrangementer i løbet af året.
Her er det faktisk os, der kunne lære en del af dem!

Efter et møde med KFOR tirsdag blev det besluttet, at EULEX skulle forsøge at nå en by i det nordlige, vi hidtil har været afskåret fra at nå.
Desværre skete der det, at patruljen, der heldigvis kørte i et armeret køretøj, faldt i et baghold og blev angrebet af 15-20 personer. Det lykkedes dem at knuse et par ruder i køretøjet, ligesom de kortvarigt fik sat motoren ud, men heldigvis fik kollegaerne gang i motoren igen og kunne undslippe.
Der er desværre en meget ophidset stemning i nord, og vi forventer egentlig, at der kommer til at ske en del mere de kommende dage.

Det kommer jeg så ikke til at opleve på nærmeste hold. I morgen fredag flyver jeg hjem til Danmark, så endnu engang en pause i opdateringer i ca. 14 dage.
God sommer!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar