(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

mandag den 21. maj 2012

Så er valget endeligt overstået

Torsdag morgen anholdt EULEX 4 personer, der alle sættes i forbindelse med en bombesprænging i en restaurant i Pristiana i 2007. Ved sprængningen blev to personer dræbt og mange blev sårede. Bombesprængningen fandt sted i en restaurant, der ejes af en person, der var mistænkt for drab på en politimand. Han blev i 2009 idømt 25 års fængsel for drabet.
Det usædvanlige ved anholdelsen (eller....det ved jeg snart ikke hernede...) var, at 3 af de anholdte er politifolk, mens den 4. er en tidligere politimand.
I første omgang valgte retten af løslade de anholdte, men den kendelse er kæret.

Søndag stod der arbejdsdag på programmet, på grund af 2. omgang af det serbiske (præsident-)valg. Selv om risikoen for uro i forbindelse med valget blev anset som lille, havde vi stort set samme setup som ved valget den 6. maj. Mødte derfor sammen med Ole på arbejde kl. 07.00. Det blev en meget stille dag. Valget forløb næsten mere fredeligt end et kommunevalg i Danmark. Vinderen i Serbien blev dog lidt overraskende Tomislav Nikolic, der slog den siddende præsident. Det er nok næppe til fordel for Kosovo. Nikolic er en tidligere minister under Milosovic og en støtte til ham. Han var leder af et meget nationalistisk parti, som han dog brød med for nogle år siden, men ingen tvivl om at det er en højredrejning i Serbien. Han har da også allerede udtalt, at han "vil beskytte vores folk i Kosovo".
Missionen frygter nu, at det yderligere vil besærliggøre vores arbejde i Kosovo, især i nord.

Nå, heldigvis er valget overstået, så nu er der igen fuld fokus på omstruktureringen i EULEX. De lokale går i øjeblikket til test for at se, hvor gode de er til oversættelser. Det er flere, efter min mening med rette, ophidsede over, idet de altså efter 12-13 års ansættelse (først i UMIK og nu i EULEX) nu skal til test!
Efterfølgende skal en del af dem til interview, mens andre må søge andre stillinger, alle i konkurrence med hinanden.
På onsdag kommer det næste Call for Contribution (stillingsopslag) for alle internationale. Det giver os endelig et overblik over, hvordan missionen forventes skruet sammen de næste to år, og også lidt om hvem man satser på til hvilke stillinger....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar