(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 11. maj 2012

Ferie i Kosovo

Så er det vist på tide at få en opdatering hernedefra.
De sidste par uger har været meget hektiske. Ugen op til valget var præget af koncentreret arbejdsindsats og meget lange arbejdsdage. Det betød til gengæld, at vi var klar til stort set enhver situation flere dage inden valget skulle gennemføres.
Både Kosovo Politi, EULEX og KFOR var i højeste beredskab. KFOR fik fløjet 700 ekstra soldater fra Tyskland til landet for at hjælpe. Al frihed i Kosovo Politi var inddraget, og det samme (næsten) gjorde EULEX. Vi fik endda tilbagekaldt en polsk bataljon i FPU, der var taget på leave i Polen. Kun 5 dage før valget blev der indgået en aftale mellem Serbien, Kosovo og OSCE, at OSCE ville facilitere valget. Det tog en hel del af spændingen og risikoen for sammenstød mellem serbere og (især) Kosovo Politi var reduceret.
Der blev afholdt en hav af møder mellem aktørerne, så der var åbenhed om, hvad vi hver især ville gøre på dagen. Og selv om der var skønhedsfejl, opførte alle sig eksemplarisk. Især bør Kosovo Politi roses, hvilket de også er blevet, for at opføre sig meget professionelt og ikke lade sig gå på at de provokationer, der kom i løbet af dagen.
Nu forbereder vi os på samme måde til opfølgningen den 20. maj, hvor 2. runde af præsidentvalget skal gennemføres, men mon ikke det går godt også denne gang?
Kriminaliteten har jeg tidligere underholdt om, så det er næppe nogen overraskelse, at ugen bød på en dom på 3 års fængsel for en borgmester i en by i sydlige Kosovo for blandt andet afpresning. Ja, ja, Rom blev jo ikke bygget på en dag.

En anden ting, der har taget nogen tid, er det kommende ministerbesøg. Europaminister Nicolai Wammen kommer på officielt besøg i Kosovo mandag og tirsdag i næste uge. Tirsdag eftermiddag kommer han til EULEX HQ Farmed for at besøge det danske kontingent. Selv om det bare er et uformelt besøg, så kræver det nogen sagsbehandling og koordinering med ambassaden i Tirana og med Protokol kontoret i EULEX, så alt klapper, når han kommer.

Afslapning ved Mirusha Falls


Heldigvis har der også været tid til at slappe af, ovenikøbet mens valget foregik. Lasse og Ole klarede det tjenestelige på valgdagen, hvor jeg fik lov til at holde fri.


Torsdag aften i sidste uge kom Lisbeth, Steen og Jeanette, vores naboer og gode venner, på besøg. Vi havde nogle rigtigt gode dage, i formidabelt vejr. Var på besøg ved Adem Jashari Memorial, Mitrovica, Batlava Lake, vandfaldene i Mirusha, bil-/loppemarked i Pristina, Germia Park m.v., ligesom vi fik besøgt nogle rigtigt gode, albanske restauranter.


Marked i Pristina
Et par dejlige dage, som sluttede mandag eftermiddag, hvor de rejste hjem igen. Og i hvert fald en af dem med et uudsletteligt indtryk af dele af befolkningen i Kosovo :-)

Onsdag i denne uge var helligdag i Kosovo (Europadag), så Lasse foreslog, at vi tog ned til en familie, der bor i skoven i nærheden af Gjilan. Det er en særdeles fattig familie, Lasse mødte ved en tilfældighed for flere måneder siden, og som han har besøgt nogle gange.



Manden foran sit hus
Manden i familien tjener penge ved at hugge og sælge brænde, hvilket indebærer den nette sum af 75 euro om månden til at underholde kone og 3 børn. Vi tog Mimoza, language assistant fra vores forkontor med, så vi kunne kommunikere bedre med familien.
Lasse havde købt forskellige gaver til familien og jeg tog lidt overskudstøj med. Det var virkelig fattige forhold, de bor under, men meget venlige og meget ivrige for at give os noget at spise og drikke. Vi fik lidt sodavnd og te, samt noget ost.
Mimoza, vores language assistant
Det eneste de derudover kunne tilbyde, var nogle kogte æg, men det afslog vi høfligt.
På en gang en både god og trist oplevelse, at opleve en venlighed og gæstfrihed under så fattige kår, som selv Mimoza var lidt rystet over at se i hendes eget land.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar