(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

tirsdag den 15. maj 2012

Europaministeren på besøg

Torsdag og fredag i den forgangne uge var nogle afgørende dage for mange i missionen. Både lokale og internationale fik besked på, om deres stilling ville bestå efter den 14. juni, eller om de var opsagt pr. denne dato. Stort set alle lokale fik at vide, at de enten var opsagt eller skulle søge deres eget job, i konkurrence med andre. Nogle internationale, også danskere, fik at vide, at deres job ikke eksisterer efter 14. juni, og at de derfor var opsagt og skal rejse hjem.
Fredag var derfor en lidt mærkelig dag at være på arbejde. Stemningen var meget intens, og der blev snakket i smågrupper alle steder i hovedkvarteret.

Fatmir, en af vores Language Assistants
Mandag formiddag havde jeg et møde med 7-8 af de lokale, hvor vi fik talt lidt om deres siutation og deres muligheder fremover. Da de efter Kosovos forhold er vellønnede i EULEX, er det lidt af en katastrofe for de, der mister deres arbejde, hvilket altså en del af dem vil gøre.

Jeg har overfor rigspolitiet ikke lagt skjul på, at jeg ikke er tilfreds med processen i denne sag. Det er faktisk helt utroligt. Det er nu den 3. omgang, jeg oplever hernede, hvor de ansattes fremtid mere eller mindre står på spil, og hver gang lover man, at processen næste gang bliver meget bedre og gennemsigtig. Det sker bare ikke! Vi er hernede for at lave "European best practice", men i stedet er det igen "European worst practice". Selv de HR-medarbejdere, der er fløjet hertil for at legitimere processen, lægger ikke skjul på, at det er det mest kaotiske og uorganiserede, de nogensinde har set. Missionen bliver åbenbart aldrig bedre til dette.
Men der sker jo det, som det er sket tidligere: på et tidspunkt er det overstået, missionen arbejder videre og snart er det hele glemt igen. Og dem, det gik ud over, er her jo ikke mere til at beklage sig, så....

I weekenden fik vi ellers et vejrskifte, der blev bemærket. Lørdag havde vi solskin og 30 grader, men i løbet af natten slog vejret om og søndag havde vi overskyet og kun 15 grader. I det kommende dage kommer vi under 10 grader i nogle dage, før det igen vender og går over 20 grader igen.
Velkomsttaler og gaveoverrækkelse
Vejret hernede i maj er åbenbart ligeså lunefuldt som vejret i Danmark i april! Ser heldigvis ud til at blive lunere igen.


Tirsdag fik vi så besøg af Europaminister Nicolai Wammen. Han er på officielt besøg i Kosovo og havde i løbet af dagen møder med Præsidenten, premierministeren, Deputy Head of Mission og andre. Han havde bedt om, at der i programmet var indlagt et besøg hos de danskere, der arbejder i missionen.

I samarbejde med den danske ambassade i Tirana, der også har Kosovo som sit område, havde jeg derfor inviteret danske politifolk og civile, og i samarbejde med EULEX Protocol planlagt besøget på Farmed.
Gaver fra ministeren (slips)

Det gik som planlagt, dog var der lige lidt panik, da EULEX Security meddelte, at ministeren ankom om 2 minutter, ca. 10 minutter før planlagt. Vi fik travlt med at ringe efter de folk, der skulle stå klar, men det lykkedes nogenlunde.
Som kontingentleder var det mit job, sammen med chefen for EULEX Protocol, at tage imod ministeren og sørge for, at programmet kørte som det skulle.
Efter en lille presse konference med Deputy Head of Mission, Andy Sparkes, gik vi til mødelokalet, hvor det danske kontingent ventede.

Her fik jeg lejlighed til endnu engang at byde velkommen til Europaministeren og hans følge og rose ham for den opmærksomhed, han gav alle danske udsendte.
Dele af det danske kontingent i Kosovo
Ministeren takkede alle på regeringens vegne og nævnte også det offer, familierne yder ved at lide afsavn (!). Efter disse taler blev der endelig tid til en uformel snak med ministeren, ambassadøren og de øvrige embedsmænd.
Det foregik hen over noget sodavand og kage og var meget hyggeligt. Som det sidste gav jeg en kort rundvisning på Farmed, hvorefter det var slut igen efter en lille times tid.
Alt i alt en meget sjov oplevelse og afveksling i den daglige tjeneste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar