(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 27. april 2012

Kosovos måske største problem

Det er desværre sådan, at jo længere, man opholder sig her i landet, jo mere pessimistisk bliver man på deres vegne. De har godt nok langt igen, før de nærmer sig en optagelse i EU. Et at de helt store problemer hernede er korruption. Det er efterhånden tydeligt, at korruptionen er en del af dagligdagen i Kosovo, helt op på regeringsniveau. Forleden holdt den amerikanske ambassadør en fremragende tale for nogle afgangsstudenter på universitetet, hvor han talte om korruptionen, der ikke alene er et moralsk problem, men som rent faktisk forhindrer Kosovo i at bevæge sig fremad. Det er uendeligt svært at se, hvordan de skal overkomme dette problem, fordi de, der kan gøre noget ved det, er samtidigt dem, der tjener rigtigt godt på denne "forretning"!.

Valget på næste søndag fylder en hel del i Kosovo. Som tidligere beskrevet, holder Serbien valg, og flere serbere i Kosovo har dobbelt statsborgerskab, og derfor, efter international lov, ret til at stemme til præsidentembedet og til parlamentet. Samtidigt holder man i Serbien lokale valg, hvilket man også nogle steder vil gøre blandt serberne i Kosovo, men det er altså i strid med loven. Samtidigt gør myndighederne i Kosovo hvad man kan for at forhindre, at serberne laver egentlige valgsteder i Kosovo. Det vil man ikke acceptere. Men samtidigt anholder man serbere, der postomdeler valgmateriale, så det er lidt svært at se, hvad man egentlig kan leve med i forbindelse med dette valg. Stemningen er mildest talt meget anspændt, og vi mobiliserer næsten alt, hvad vi kan på næste søndag for at sikre, at der ikke udbryder uroligheder. Håber ikke det kommer så vidt.
Det har også betydet, at vi alle har arbejdet en hel del de sidste par uger og det er et par gange blevet lidt halvsent, før vi kunne køre hjem.

Strukturændringerne af EULEX er ved at være på plads, og vores personaleafdeling arbejder på højtryk for at få oversigt over, hvem der har en stilling efter 15. juni, og hvem der ikke har. Det er stadig ikke helt klart, hvad det får af betydning for mig, men det vil de næste dage give et mere klart billede af.

Fredag holdt Brian og jeg i Pristina et møde med Ministerråden fra den danske ambassade i Tirana. Anledningen var, at den danske Europaminister i nær fremtid kommer på officielt besøg i Kosovo, og han har et ønske om at møde de danske udsendte fra politiet, told, militæret m.v.

Anne Louise nyder udsigten over søen
Da Brian og jeg kontingentledere for de civile og for politiet, er vi involveret i planlægningen af besøget. Det bliver sikkert meget sjovt.

Ugen er herudover gået med at få bestilt nye kreditkort, medlemskort m.v., ligesom jeg i dag var ude for at lede efter en ny tegnebog.
Den fandt jeg ikke, men fik dog en rejsepung til at hænge om halsen, så der er lidt mere styr på pengene :-)

Udsigten fra vores frokostbord
I går ringede Anne Louise (dansk kollega) for at høre, om jeg havde lyst til at køre med en tur til Batlava Lake.

Det er en sø, der ligger nordøst for Pristina. Vejret var skønt, 26 grader og fuld sol, så det var bare om at komme afsted.

Meget flot område og en rigtig hyggelig eftermiddag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar