(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 31. maj 2012

Verdensrekord

Ugen bød på intet mindre end en verdensrekord her i Kosovo. En avis nævnte, at en dommer i Klina i Kosovo havde verdensrekorden i antal sigtelser - vel at mærke mod ham selv. Han er således lige blevet dømt for at have tilranet sig 16000 Euro på ulovlig vis. Herudover er han mistænkt og tiltalt for mere end 100 forhold, hvor han mistænkes for at have fået over 2 millioner Euro til sig selv ved ulovlige domme!
Så kom ikke og sig, at man ikke kan her i Kosovo :-) Der er stadig en god grund til, at EULEX er i landet.

Ugen startede med en lille overraskelse. Jeg var tilsagt til møde kl. 10 på Oles kontor, og her stod han og den lokale stab og tog imod mig med fødselsdagssang, kaffe og croissanter. Fik også en meget flot fyldepen i gave. Det var rigtigt pænt af dem!

Onsdag var vi på officielt besøg på politiskolen i Kosovo. Vi blev flot modtaget en en mindre delegation, der stod linet op til at modtage os, og efter officielt fotooptagelse foran hovedindgangen, blev vi ført op i et mødelokale, hvor man havde forberedt et foredrag for os.
Og lad det være sagt med det samme: jeg håber ikke, jeg skal vise rundt på Politiskolen i Brøndbyøster for kollegaerne i Kosovo, for de vil da blive slemt skuffede. Politiskolen i Kosovo har for eksempel 750 værelser til eleverne, der møder søndag og tager hjem igen fredag. De kan undervise ialt 1000 personer på en gang. Deres faciliteter er vores langt overlegne. For eksempel har de kameraovervågning på skydebanen, hvor elevernes resultater bliver direkte overført til en computer og analyseret og opbevaret, så længe de går på skolen. De har opbygget en hel by med lyskryds og bygninger, hvor man kan træne al muligt. Det var en utrolig positiv overraskelse at se standarden på deres skole.
Derudover gør de meget for at blive en integreret del af samfundet. Om 14 dage afholder de for eksempel "mini-ol" for handicappede, ligesom de har mange andre arrangementer i løbet af året.
Her er det faktisk os, der kunne lære en del af dem!

Efter et møde med KFOR tirsdag blev det besluttet, at EULEX skulle forsøge at nå en by i det nordlige, vi hidtil har været afskåret fra at nå.
Desværre skete der det, at patruljen, der heldigvis kørte i et armeret køretøj, faldt i et baghold og blev angrebet af 15-20 personer. Det lykkedes dem at knuse et par ruder i køretøjet, ligesom de kortvarigt fik sat motoren ud, men heldigvis fik kollegaerne gang i motoren igen og kunne undslippe.
Der er desværre en meget ophidset stemning i nord, og vi forventer egentlig, at der kommer til at ske en del mere de kommende dage.

Det kommer jeg så ikke til at opleve på nærmeste hold. I morgen fredag flyver jeg hjem til Danmark, så endnu engang en pause i opdateringer i ca. 14 dage.
God sommer!

mandag den 28. maj 2012

Medaljeparade - uden medalje

Som det nok er de fleste bekendt, var der et jordskælv i Norditalien for ca. 10 dage siden. Efter nogle dage var der så et nyt jordskælv, denne gang i Bulgarien. Det var heldigvis ikke noget, vi mærkede i Kosovo. At det er interesant for os alligevel skyldes, at trækker man en linje mellem de to jordskælv, går stregen lige gennem Kosovo.... Nu venter vi så på, om vi også kan få del i spændingen.:-)

Der er stadig en vis mathed i hele organisationen EULEX på grund af omstruktureringen. Alle "Local Staff" går til sprogtest i øjeblikket og er efterfølgende indkaldt til interview. Samtidigt har alle fået besked på at afvikle al tilgodehavende frihed (ferie) inden den 14. juni, idet den ellers er tabt. De har forståeligt svært ved at koncentrere sig om andet i øjeblikket. Også hos de internationale er der en stemning af, at mange ikke ved, hvad de skal lave efter den 14. juni, hvis de overhovedet skal være her. Så folk har mere travlt med at redde sig selv end at passe deres arbejde. Det er nok prisen for en så drastisk nedskæring.

I torsdags var jeg endnu engang til medaljeparade, men denne gang i min egenskab af kontingentleder og ikke som modtager af nogen medalje. Der var der til gengæld nogle danske kollegaer, der skulle have, så de fik de så.
Medaljeparaden. Ved siden af mig står Brian
Det er en lidt formel procedure, med afspilning af EU-hymne (EU`s "nationalsang"), tale af Head of Mission og overrækkelse af medaljer på scenen. Men det er vel, som det skal være.

Fredag var der endnu engang kontingentledermøde med Deputy Head of Mission, Andy Sparkes. Og endnu engang handlede det kun om de kommende ændringer og mulighederne for at få et job i den nye organisation. Jeg deltog selvfølgelig i mødet, sammen med Brian Richard. Han er den danske kontingentleder for de civile i missionen og refererer til Udenrigsministeriet, mens jeg refererer til Rigspolitiet.
Det er faktisk relativt nyt, at der er to kontingentledere, en for politiet og en for de civile. Men det fungerer rigtigt godt, især fordi Brian og jeg har et super godt samarbejde og afløser hinanden ved ferier, møder og lignende.
Mig og Miklos på hans sidste arbejdsdag

Lørdag inviterede Ole til middag hjemme hos sig. Han havde en bunke kød, der skulle spises og en stak grøntsager til at ledsage. Vi var 5 stykker i alt, og da vi alle var høflige og havde medbragt en flaske vin, blev det en utrolig hyggelig aften.
Efter middagen gik vi en tur på Hamam Jazz klub i Pristina, hvor der var noget godt og kendt blues musik. Det blev lige sent nok, før vi vendte snuden hjem.
Jeg havde godt nok været i motionscentret lørdag morgen, men kunne godt mærke i løbet af søndag formiddag, da jeg begyndte at blive menneske igen, at luften ville have godt af mig, så jeg gik en tur på 2 1/2 time ud af Pristina. Det var helt skønt - og godt for mig.

mandag den 21. maj 2012

Så er valget endeligt overstået

Torsdag morgen anholdt EULEX 4 personer, der alle sættes i forbindelse med en bombesprænging i en restaurant i Pristiana i 2007. Ved sprængningen blev to personer dræbt og mange blev sårede. Bombesprængningen fandt sted i en restaurant, der ejes af en person, der var mistænkt for drab på en politimand. Han blev i 2009 idømt 25 års fængsel for drabet.
Det usædvanlige ved anholdelsen (eller....det ved jeg snart ikke hernede...) var, at 3 af de anholdte er politifolk, mens den 4. er en tidligere politimand.
I første omgang valgte retten af løslade de anholdte, men den kendelse er kæret.

Søndag stod der arbejdsdag på programmet, på grund af 2. omgang af det serbiske (præsident-)valg. Selv om risikoen for uro i forbindelse med valget blev anset som lille, havde vi stort set samme setup som ved valget den 6. maj. Mødte derfor sammen med Ole på arbejde kl. 07.00. Det blev en meget stille dag. Valget forløb næsten mere fredeligt end et kommunevalg i Danmark. Vinderen i Serbien blev dog lidt overraskende Tomislav Nikolic, der slog den siddende præsident. Det er nok næppe til fordel for Kosovo. Nikolic er en tidligere minister under Milosovic og en støtte til ham. Han var leder af et meget nationalistisk parti, som han dog brød med for nogle år siden, men ingen tvivl om at det er en højredrejning i Serbien. Han har da også allerede udtalt, at han "vil beskytte vores folk i Kosovo".
Missionen frygter nu, at det yderligere vil besærliggøre vores arbejde i Kosovo, især i nord.

Nå, heldigvis er valget overstået, så nu er der igen fuld fokus på omstruktureringen i EULEX. De lokale går i øjeblikket til test for at se, hvor gode de er til oversættelser. Det er flere, efter min mening med rette, ophidsede over, idet de altså efter 12-13 års ansættelse (først i UMIK og nu i EULEX) nu skal til test!
Efterfølgende skal en del af dem til interview, mens andre må søge andre stillinger, alle i konkurrence med hinanden.
På onsdag kommer det næste Call for Contribution (stillingsopslag) for alle internationale. Det giver os endelig et overblik over, hvordan missionen forventes skruet sammen de næste to år, og også lidt om hvem man satser på til hvilke stillinger....

tirsdag den 15. maj 2012

Europaministeren på besøg

Torsdag og fredag i den forgangne uge var nogle afgørende dage for mange i missionen. Både lokale og internationale fik besked på, om deres stilling ville bestå efter den 14. juni, eller om de var opsagt pr. denne dato. Stort set alle lokale fik at vide, at de enten var opsagt eller skulle søge deres eget job, i konkurrence med andre. Nogle internationale, også danskere, fik at vide, at deres job ikke eksisterer efter 14. juni, og at de derfor var opsagt og skal rejse hjem.
Fredag var derfor en lidt mærkelig dag at være på arbejde. Stemningen var meget intens, og der blev snakket i smågrupper alle steder i hovedkvarteret.

Fatmir, en af vores Language Assistants
Mandag formiddag havde jeg et møde med 7-8 af de lokale, hvor vi fik talt lidt om deres siutation og deres muligheder fremover. Da de efter Kosovos forhold er vellønnede i EULEX, er det lidt af en katastrofe for de, der mister deres arbejde, hvilket altså en del af dem vil gøre.

Jeg har overfor rigspolitiet ikke lagt skjul på, at jeg ikke er tilfreds med processen i denne sag. Det er faktisk helt utroligt. Det er nu den 3. omgang, jeg oplever hernede, hvor de ansattes fremtid mere eller mindre står på spil, og hver gang lover man, at processen næste gang bliver meget bedre og gennemsigtig. Det sker bare ikke! Vi er hernede for at lave "European best practice", men i stedet er det igen "European worst practice". Selv de HR-medarbejdere, der er fløjet hertil for at legitimere processen, lægger ikke skjul på, at det er det mest kaotiske og uorganiserede, de nogensinde har set. Missionen bliver åbenbart aldrig bedre til dette.
Men der sker jo det, som det er sket tidligere: på et tidspunkt er det overstået, missionen arbejder videre og snart er det hele glemt igen. Og dem, det gik ud over, er her jo ikke mere til at beklage sig, så....

I weekenden fik vi ellers et vejrskifte, der blev bemærket. Lørdag havde vi solskin og 30 grader, men i løbet af natten slog vejret om og søndag havde vi overskyet og kun 15 grader. I det kommende dage kommer vi under 10 grader i nogle dage, før det igen vender og går over 20 grader igen.
Velkomsttaler og gaveoverrækkelse
Vejret hernede i maj er åbenbart ligeså lunefuldt som vejret i Danmark i april! Ser heldigvis ud til at blive lunere igen.


Tirsdag fik vi så besøg af Europaminister Nicolai Wammen. Han er på officielt besøg i Kosovo og havde i løbet af dagen møder med Præsidenten, premierministeren, Deputy Head of Mission og andre. Han havde bedt om, at der i programmet var indlagt et besøg hos de danskere, der arbejder i missionen.

I samarbejde med den danske ambassade i Tirana, der også har Kosovo som sit område, havde jeg derfor inviteret danske politifolk og civile, og i samarbejde med EULEX Protocol planlagt besøget på Farmed.
Gaver fra ministeren (slips)

Det gik som planlagt, dog var der lige lidt panik, da EULEX Security meddelte, at ministeren ankom om 2 minutter, ca. 10 minutter før planlagt. Vi fik travlt med at ringe efter de folk, der skulle stå klar, men det lykkedes nogenlunde.
Som kontingentleder var det mit job, sammen med chefen for EULEX Protocol, at tage imod ministeren og sørge for, at programmet kørte som det skulle.
Efter en lille presse konference med Deputy Head of Mission, Andy Sparkes, gik vi til mødelokalet, hvor det danske kontingent ventede.

Her fik jeg lejlighed til endnu engang at byde velkommen til Europaministeren og hans følge og rose ham for den opmærksomhed, han gav alle danske udsendte.
Dele af det danske kontingent i Kosovo
Ministeren takkede alle på regeringens vegne og nævnte også det offer, familierne yder ved at lide afsavn (!). Efter disse taler blev der endelig tid til en uformel snak med ministeren, ambassadøren og de øvrige embedsmænd.
Det foregik hen over noget sodavand og kage og var meget hyggeligt. Som det sidste gav jeg en kort rundvisning på Farmed, hvorefter det var slut igen efter en lille times tid.
Alt i alt en meget sjov oplevelse og afveksling i den daglige tjeneste.

fredag den 11. maj 2012

Ferie i Kosovo

Så er det vist på tide at få en opdatering hernedefra.
De sidste par uger har været meget hektiske. Ugen op til valget var præget af koncentreret arbejdsindsats og meget lange arbejdsdage. Det betød til gengæld, at vi var klar til stort set enhver situation flere dage inden valget skulle gennemføres.
Både Kosovo Politi, EULEX og KFOR var i højeste beredskab. KFOR fik fløjet 700 ekstra soldater fra Tyskland til landet for at hjælpe. Al frihed i Kosovo Politi var inddraget, og det samme (næsten) gjorde EULEX. Vi fik endda tilbagekaldt en polsk bataljon i FPU, der var taget på leave i Polen. Kun 5 dage før valget blev der indgået en aftale mellem Serbien, Kosovo og OSCE, at OSCE ville facilitere valget. Det tog en hel del af spændingen og risikoen for sammenstød mellem serbere og (især) Kosovo Politi var reduceret.
Der blev afholdt en hav af møder mellem aktørerne, så der var åbenhed om, hvad vi hver især ville gøre på dagen. Og selv om der var skønhedsfejl, opførte alle sig eksemplarisk. Især bør Kosovo Politi roses, hvilket de også er blevet, for at opføre sig meget professionelt og ikke lade sig gå på at de provokationer, der kom i løbet af dagen.
Nu forbereder vi os på samme måde til opfølgningen den 20. maj, hvor 2. runde af præsidentvalget skal gennemføres, men mon ikke det går godt også denne gang?
Kriminaliteten har jeg tidligere underholdt om, så det er næppe nogen overraskelse, at ugen bød på en dom på 3 års fængsel for en borgmester i en by i sydlige Kosovo for blandt andet afpresning. Ja, ja, Rom blev jo ikke bygget på en dag.

En anden ting, der har taget nogen tid, er det kommende ministerbesøg. Europaminister Nicolai Wammen kommer på officielt besøg i Kosovo mandag og tirsdag i næste uge. Tirsdag eftermiddag kommer han til EULEX HQ Farmed for at besøge det danske kontingent. Selv om det bare er et uformelt besøg, så kræver det nogen sagsbehandling og koordinering med ambassaden i Tirana og med Protokol kontoret i EULEX, så alt klapper, når han kommer.

Afslapning ved Mirusha Falls


Heldigvis har der også været tid til at slappe af, ovenikøbet mens valget foregik. Lasse og Ole klarede det tjenestelige på valgdagen, hvor jeg fik lov til at holde fri.


Torsdag aften i sidste uge kom Lisbeth, Steen og Jeanette, vores naboer og gode venner, på besøg. Vi havde nogle rigtigt gode dage, i formidabelt vejr. Var på besøg ved Adem Jashari Memorial, Mitrovica, Batlava Lake, vandfaldene i Mirusha, bil-/loppemarked i Pristina, Germia Park m.v., ligesom vi fik besøgt nogle rigtigt gode, albanske restauranter.


Marked i Pristina
Et par dejlige dage, som sluttede mandag eftermiddag, hvor de rejste hjem igen. Og i hvert fald en af dem med et uudsletteligt indtryk af dele af befolkningen i Kosovo :-)

Onsdag i denne uge var helligdag i Kosovo (Europadag), så Lasse foreslog, at vi tog ned til en familie, der bor i skoven i nærheden af Gjilan. Det er en særdeles fattig familie, Lasse mødte ved en tilfældighed for flere måneder siden, og som han har besøgt nogle gange.



Manden foran sit hus
Manden i familien tjener penge ved at hugge og sælge brænde, hvilket indebærer den nette sum af 75 euro om månden til at underholde kone og 3 børn. Vi tog Mimoza, language assistant fra vores forkontor med, så vi kunne kommunikere bedre med familien.
Lasse havde købt forskellige gaver til familien og jeg tog lidt overskudstøj med. Det var virkelig fattige forhold, de bor under, men meget venlige og meget ivrige for at give os noget at spise og drikke. Vi fik lidt sodavnd og te, samt noget ost.
Mimoza, vores language assistant
Det eneste de derudover kunne tilbyde, var nogle kogte æg, men det afslog vi høfligt.
På en gang en både god og trist oplevelse, at opleve en venlighed og gæstfrihed under så fattige kår, som selv Mimoza var lidt rystet over at se i hendes eget land.