(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

tirsdag den 11. december 2012

Julefrokost og håndgranater

Det var en spændende dag i går, hvor IBM, Integrated Border Management, blev taget i anvendelse for første gang blandt andet på gate1 i nord. Forløbet op til i går var præget af, at flere hundrede lokale serbere "besatte" det sted, hvor den nye grænsestation skal være. Det betyder, at Serbien, som skal opføre stationen, ikke har kunnet arbejde på stedet. I torsdags havde de så møde med de illegale borgmestre i Nord, hvilket betød at demonstranterne forlod gaten fredag morgen. Straks efter rykkede Serbien ind med masser af maskiner, containere m.v. og har arbejdet i døgndrift hele weekenden. Det hele er selvfølgelig ikke på plads endnu, men i går kunne man starte arbejdet på den nye gate 1.
Den nye "grænsestation" Jarinje

Det hele går ud på, at der mellem Serbien og Kosovo kun skal være én grænsestation, eller "administrative crossingpoint" som det hedder, og grænsepoliti fra Serbien og Kosovo skal arbejde side om side sammen med EULEX. Af politiske årsager er man stadig nødt til at se gennem fingrene med ulovlige nummerplader, identitetspapirer m.v., ligesom der ikke kan opkræves told på de nordlige grænsestationer. Men det er da en start.

I Mitrovica ulmer uroen stadig. I fredags blev der med et par timers mellemrum kastet to håndgrantater mod nogle byggepladser. Heldigvis kom ingen til skade, men der skete materiel skade. Anledningen er formentlig, at det byggefirma, der arbejdede på begge steder, har ansat albanske byggearbejdere, som så arbejder i Mitrovica Nord. Det kan heller ikke udelukkes, at det handler om penge, at det er nogen, der mener at de (eller andre) skulle have haft den kontrakt på byggearbejdet.

Om det hænger sammen med en episode fredag aften, er endnu ukendt, men souschefen for det offentlige kontor, der har givet byggetilladensen, blev overfaldet på en restaturant i går og blev skudt i knæet.
EULEX deltager sammen med kosovo Politi i efterforskningen. Det har selvfølgelig medført, at både Kosovo Politi og EULEX må forstærke patruljeringen og bevogtningen af bestemte adresser og personer i Mitrovica. Souschefen er i øvrigt tidligere blevet angrebet, da ukendte gerningsmænd for nogle måneder siden kastede en håndgranat mod hans hus.

Men det er da heldigvis ikke besværligheder det hele. I lørdags var alle danskere, både politi og civile, samlet til en fælles julefrokost. Vi havde lejet en restaurant til formålet, og festen gik over al forventning. En af de civile er uddannet kok, så han havde ansvaret for maden. Han fik nogle lokale kokke til at hjælpe, så det endte med både sild, frikadeller, flæskesteg med videre, og selvfølgelig ris a la mande til dessert. Super hyggeligt.

Og som i Danmark er vinteren nu kommet til Kosovo med sne og ned til minus 12 grader om natten. Og da saltning og vejrydning ikke er det store hit hernede, så selvfølgelig også en masse færdselsuheld og trafikpropper til følge. Det hører også med :-).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar