(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

tirsdag den 18. december 2012

Julearrangementer

I sidste uge kørte Ole og jeg en tur til den nye Gate 1, der nu hedder Rudnica-Jarinjë. Vejret var ikke det bedste, men vi havde en god gate commander som chauffør, og han var ikke nervøs for lidt snevejr.
Grænseovergangen var lige taget i anvendelse, hvilket den bar præg af. Der var ikke asfalteret og bygningerne var nogle containere, der var sat i forlængelse af hinanden. I den sydlige ende stod Kosovo Politi og EULEX, mens serberne stod for den nordlige del.

Rudnica-Jarinjë grænseovergang
Vi gik på besøg hos serberne, hvor vi fik hilst på den serbiske gate commander. Umiddelbart en flink og fornuftig mand, men med stærke holdninger til, hvad Kosovo politi må og ikke må gøre ved grænsen.
Det var også helt tydeligt, at det var serberne, der havde ansvaret for grænsestationen. Serbernes containere var indrettet med varme og kontorer, med trædøre imellem, mens containerne til EULEX og Kosovo politi var store rum uden kontorer og med de varmeblæsere, den sparsomme elektricitet tillod at køre. Men det jævner sig forhåbentligt snart.

I Kosovo er der flere, der snakker om at radikale, muslimske grupper forsøger at øve indflydelse på livet hernede. De betaler for eksempel kvinder 500-600 euro om måneden for at sende deres børn i islamiske skoler og mænd det samme for at prædike Islam. Det siger sig selv, at med en arbejdsløshed på knap 50% hernede, er det lette ofre i et land, der ikke har et udbygget socialt sikkerhedsnet.
I fredags var der i Pristina en organisation, der kalder sig "Kosovo 2.0", der holdt en konference om seksualitet, herunder homoseksualitet. Efterfølgende skulle de afholde en stor fest. Forinden havde de modtaget trusler, og fredag aften invaderede omkring 100 radikale islamister konferencen og ødelagde ting og overfaldt nogle deltagere. Kosovo Politi var efter sigende meget længe om at reagere, men måtte til sidst gribe ind og bruge peberspray for at få folk ud igen. Af sikkerhedshensyn blev konferencen afsluttet og festen aflyst.
Kosovo ser sig selv som en moderne, hovedsageligt muslimsk nation, og jeg håber, at det får lov at fortsætte sådan, så ikke religiøse fanatikere af enhver art får for meget indflydelse!

Torsdag aften var Brian og jeg en tur i Novo Zelo, hvor de danske soldater havde inviteret til gløgg og æbleskiver. Gløggen var godt nok alkoholfri, men æbleskiverne fejlede bestemt ikke noget. De havde fået tilsendt æbleskivepander hjemmefra og havde bagt hele dagen. Det største problem var, at arrangementet blev holdt udendørs, i 15 graders frost. Det var godt nok koldt, men rigtigt hyggeligt. De havde oven i købet iført sig lagner og gik Luciaoptog til stor begejstring for alle. Efter en halv time var fødderne kolde, så det var retur til Pristina.

Lørdag aften kørte jeg så tilbage til Novo Zelo, denne gang til julegudstjeneste for de danske soldater. Det var næsten en traditionel julegudstjeneste og en rigtig god prædiken af feltpræsten. Han var rigtig god til at finde balancen mellem det højtidlige og det uhøjtidlige, så en meget hyggelig gudstjeneste. Ved afslutningen fik vi en salmebog som gave.

Brian i højt humør 
Mandag aften var jeg i Mitrovica. Anledningen var, at Brian fyldte 50 år og holdt et lille gilde på en lokal restaurant. Jeg kørte derop sammen med Brians kone og datter. Brian har også en lejlighed i Mitrovica, så der mødte vi, før vi gik til restauranten. Et par rigtigt gode timer der sammen med masser af kollegaer.
Heldigvis kunne jeg overnatte i Brians lejlighed, så jeg først tirsdag morgen skulle tilbage til Pristina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar