(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

lørdag den 27. oktober 2012

Eid al-Adha - Den store fest

Torsdag i sidste uge kørte Ole og jeg til en lejr, der ligger lige uden for Pristina. Her skulle vi overvære en del af en større øvelse mellem Kosovo Politi, EULEX og det internationale militær. Øvelsen gik ud på at håndtere større uroligheder og hvordan de forskellige komponenter kan støtte og afløse hinanden på gaden, mens urolighederne står på.
"Gadekamp"
Det var en såkaldt fuldskalaøvelse, hvor der indgår flere hundrede politi- og militærfolk med det udstyr, der nu engang er til rådighed.
Spændende at se, hvordan de forskellige komponenter arbejder.

Efter godt et halvt års pause er forhandlingerne mellem Pristina og Beograd blevet genoptaget. Forhandlingerne går ud på at bedre forholdet mellem Kosovo og Serbien, men det er bestemt ikke lette forhandlinger, der foregår. Og det er langt fra alle i Kosovo, der er tilfredse med genoptagelsen af disse forhandlinger. I nord er der stor usikkerhed og utilfredshed blandt serberne, at de to parter mødes. De frygter, at de bliver svigtet af Serbien, der på sigt gradvist vil opgive det nordlige Kosovo. Derfor er spændingen i nord tiltaget og sikkerhedsforanstaltningerne for os i EULEX er igen blevet skærpet. Det samme er truslerne fra visse grupperinger i nord desværre også.

Også i Pristina blev der luftet utilfredshed med forhandlingerne. Vetevendosje ("selvbestemmelse"), der er et parti i Parlamentet, havde arrangeret en demonstrationen uden for Parlamentet, der protesterede mod overhovedet at tale/forhandle med Serbien. Ikke overraskende udviklede demonstrationen sig voldeligt og 64 demonstranter blev anholdt.

Storslået udsigt fra Novo Brdno
Lørdag hentede jeg Jørn-Ole i lufthavnen. Han var nede for at besøge mig indtil onsdag.

Vi var lidt rundt i Kosovo på de efterhånden sædvanlige steder: bilmarked i Pristina, Gazimestan og Sultan Murat Mausolæum, Adem Jashari Memorial, Novo Brdno og andre steder. Hertil en afslappende tirsdag, hvor vi var ude at spille minigolf. Det var nogle rigtigt hyggelige og sjove dage, vi havde sammen.


Minigolf i Pristina - fantastisk bane

Dagen i går var egentlig en fridag. Det er Eid al-Adha (Kurban Bayram), der betyder "Den store fest". Det er en offerfest, der falder to måneder og 10 dage efter afslutningen på Ramadanen. Her hylder man Abrahams offer af et får i stedet for sin søn. Der bliver slagtet i 10.000 vis af får denne dag, og det er en meget stor festdag for albanerne. Traditionelt går man på besøg hos hinanden og halvdelen af det slagtede dyr, typisk får, bliver foræret til de fattige.

Netop landet ved Gate 31
På trods af fridagen havde jeg nu alligevel valgt at gå på arbejde. Vi skulle nemlig flyve i helikopter langs grænsen i nord mod Serbien, ligesom vi skulle lande ved en af grænserne for at kontrollere, om grænsestationen var gjort klar til vinteren.
Vejret var godt og klart, og det blev en rigtig god tur. Ja, jeg har prøvet det et par gange før, og nyder stadig at flyve i helikopter. Det er sjovt! Vi kom rigtigt tæt på nogle af bjergene hernede og fik piloterne til at flyve hen over nogle fantastisk skønne steder i det bjergrige område. Så der det ikke nogen sag at være på arbejde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar