(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

onsdag den 14. november 2012

Klage fra Serbien

Vores flyvetur til den nordlige del fik et lille, internationalt efterspil. Samme dag som vi fløj, sendte Serbien en officiel klage over, at vi havde været langt inde i Serbisk luftrum. Man havde observeret os 3,5 km inde over Serbien. KFOR, som har ansvaret for luftrummet i Kosovo, bad os om koordinaterne for vores flyvning, hvilket de ikke fik. Det kommer hverken dem eller Serbien ved, hvor EULEX flyver.

Landing på Gate 31
Efter at de havde truet med at forbyde al vores flyvning, fik de dog udleveret koordinaterne for det lille område, hvor Serberne påstod vi var inde over deres land. Det beviste, at vi ikke havde været i nærheden at at krydse grænsen, hvilket vores piloter i øvrigt før flyvningen sagde, at de var meget opmærksomme på.

Det store samtaleemne hernede er de genoptagede forhandlinger mellem Kosovo og Serbien, med EU som facilitator. Emnerne er så forskellige som Integrated Border Management (IBM), forsvundne personer fra krigens tid, den parallelle struktur i nord, beskyttelse af historiske, kulturelle og religiøse monumenter, vejforbindelser landene imellem samt åbning af forbindelseskontorer i Beograd og Pristina. Det går lidt trægt med forhandlingerne, men så længe de taler sammen, er der håb fremadrettet.
Ikke alle i Kosovo er tilfredse med at forhandlingerne foregår. Især Vetevendosjo (politisk parti) ser helst, at enhver forhandling med Serbien om "Kosovos indre anliggender" øjeblikkeligt hører op - og i øvrigt at alle internationale organisationer, herunder EULEX, hurtigst muligt pakker sammen og forsvinder ud af landet.

Det største problem p.t. er indførelse af IBM, som både Kosovo og Serbien nu er blevet enige om at gennemføre. Det betyder bl.a., at man på 4 grænsestationer, herunder de to i nord, kun skal have én grænsestation, der klarer opgaven på vegne af begge lande. To af dem skal ligge på Serbisk jord og to på Kosovo grund. Der er stadig praktiske og juridiske problemer med at få det gennemført, men det kommer formentlig allerede i næste måned.

En af de berørte grænsestationer
Serberne i Nord er særdeles utilfredse med dette, da de ser det som en anerkendelse af grænserne, og dermed en de facto anerkendelse af Kosovo som land. De har allerede udtalt, at de ser det som "en kniv i ryggen på alle serbere i Kosovo" og at de forventer "radikale reaktioner" på beslutningen. Ingen tvivl om, at der vil komme en reaktion fra dem. Vi håber inderligt, at det ikke bliver en voldelig reaktion, som den vi så sidste år, hvor de angreb en grænsestation og brændte det hele af. Men selvfølgelig forbereder missionen sig på det værste.

Og ja, jeg ved godt, at det er nogen tid siden, jeg sidst opdaterede denne blog, men jeg har i mellemtiden været i Danmark til forskellige begivenheder, der faldt sammen i den uge. Men der blev også tid til at forberede julen: sylte, lammerullepølse og bornholmsk ristepølse er lavet og ligger i fryseren - Lisbeth havde klaret alle spegesildene, så nu kan julen bare komme an!
Og tænk sig: da jeg kom tilbage til Kosovo, opdagede jeg, at nissen havde sneget sig ned fra loftet derhjemme og lagt en pose med adventsgaver i min kuffert :-). Sød nisse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar