(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 30. september 2012

Golf i Pristina......sådan da

Medicinen fra lægen hjalp desværre ikke, men så er det godt, at andre havde et middel, der kunne sætte en effektiv stopper for mavebesværet.

I sidste weekend var der besøg hjemmefra. Fredag ankom en delegation fra Rigspolitiet/international udstationering og andre gæster fra dansk politi. De kom i forbindelse med vores kontingentmøde, som jeg havde planlagt til afholdelse lørdag.
Det blev en god og hyggelig weekend. Vi startede med et besøg hos Kosovo Politi General Director ("Rigspolitichefen"), som havde indvilliget i at møde dem og fortælle lidt om Kosovo Politi i almindelighed og om samarbejdet mellem KP og EULEX.

Adem Jashari
Lørdag formiddag kørte vi en tur til Adem Jashari Memorial, hvor delegationen kunne høre lidt om Kosovos historie. Gjorde indtryk, at det kun er 13 år siden, at alle disse forfærdelige begivenheder fandt sted.
Lørdag eftermiddag og aften var der så kontingentmøde, hvor stort og småt blev vendt. De andre, civile, dansker i missionen sluttede sig til os til middagen, og vi fik en rigtig hyggelig aften sammen.
Søndag formiddag var det så slut og vi kørte delegationen til lufthavnen.

Vi lader op til kampen
Ugen bød i øvrigt på en spektakulær sag om krigsforbrydelser. 2 serbere, hvoraf den ene er politimand og den anden pensioneret politimand, blev anholdte for at have voldtaget to kvinder under krigen i 1999. Det er de første voldtægtssager, der bliver retsforfulgt i Kosovo, så der er selvfølgelig stor opmærksomhed på sagen.

Sommeren vil heldigvis ikke slippe taget i landet. Vi har stadig dagtemperaturer på 32-33 grader, men kan dog mærke, at aftenerne bliver mere kølige. Håber dog at vejret holder lidt endnu.

I går var Daniel, Brian og jeg ude at spille golf.........ja, altså mini-golf. Vi havde inviteret Anne Louise og Tina fra KFOR med.

Der er faktisk en rigtig flot mine-golfbane hernede, som der blandt andet bliver spillet verdensmesterskab i minigolf på.
Det var en hyggelig - og varm - dag. Og nej, jeg vandt ikke :-(

Søndag gik Brian og jeg en lang tur i Pristina. Der var nogle områder, vi ikke rigtigt har udforsket, så efter morgenkaffen, som vi drak sammen på altanen, gik vi en tur på et par timer.
Vi gik op til Rugovas grav. Ibrahim Rugova var præsident i halvfemserne, hvor han illegalt var valgt. I tiden med UNMIK i 2002 blev han genvalgt som præsident, og han havde posten indtil 2006, hvor han døde af cancer.

Ibrahim Rugovas grav
Han var populær i store kredse af Kosovo for sin "ikke-aggressive" politik mod serberne, men mange fandt ham dog også for svag. Det var selvfølgelig især UCK, modstandsbevægelsen, der mente at kun en væbnet opstand mod serberne ville få omverdenen til at gribe militært ind til fordel for Kosovo.
Han er i dag begravet i en park i Pristina, som er bevogtet af Kosovo Politi. Et fint mindesmærke. I samme park ligger i øvrigt, lidt paradoksalt, også frihedskæmpere fra UCK, som nærmest betragtede Rugova som en landsforrædder, fordi han ikke ville den væbnede modstand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar