(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 27. april 2012

Kosovos måske største problem

Det er desværre sådan, at jo længere, man opholder sig her i landet, jo mere pessimistisk bliver man på deres vegne. De har godt nok langt igen, før de nærmer sig en optagelse i EU. Et at de helt store problemer hernede er korruption. Det er efterhånden tydeligt, at korruptionen er en del af dagligdagen i Kosovo, helt op på regeringsniveau. Forleden holdt den amerikanske ambassadør en fremragende tale for nogle afgangsstudenter på universitetet, hvor han talte om korruptionen, der ikke alene er et moralsk problem, men som rent faktisk forhindrer Kosovo i at bevæge sig fremad. Det er uendeligt svært at se, hvordan de skal overkomme dette problem, fordi de, der kan gøre noget ved det, er samtidigt dem, der tjener rigtigt godt på denne "forretning"!.

Valget på næste søndag fylder en hel del i Kosovo. Som tidligere beskrevet, holder Serbien valg, og flere serbere i Kosovo har dobbelt statsborgerskab, og derfor, efter international lov, ret til at stemme til præsidentembedet og til parlamentet. Samtidigt holder man i Serbien lokale valg, hvilket man også nogle steder vil gøre blandt serberne i Kosovo, men det er altså i strid med loven. Samtidigt gør myndighederne i Kosovo hvad man kan for at forhindre, at serberne laver egentlige valgsteder i Kosovo. Det vil man ikke acceptere. Men samtidigt anholder man serbere, der postomdeler valgmateriale, så det er lidt svært at se, hvad man egentlig kan leve med i forbindelse med dette valg. Stemningen er mildest talt meget anspændt, og vi mobiliserer næsten alt, hvad vi kan på næste søndag for at sikre, at der ikke udbryder uroligheder. Håber ikke det kommer så vidt.
Det har også betydet, at vi alle har arbejdet en hel del de sidste par uger og det er et par gange blevet lidt halvsent, før vi kunne køre hjem.

Strukturændringerne af EULEX er ved at være på plads, og vores personaleafdeling arbejder på højtryk for at få oversigt over, hvem der har en stilling efter 15. juni, og hvem der ikke har. Det er stadig ikke helt klart, hvad det får af betydning for mig, men det vil de næste dage give et mere klart billede af.

Fredag holdt Brian og jeg i Pristina et møde med Ministerråden fra den danske ambassade i Tirana. Anledningen var, at den danske Europaminister i nær fremtid kommer på officielt besøg i Kosovo, og han har et ønske om at møde de danske udsendte fra politiet, told, militæret m.v.

Anne Louise nyder udsigten over søen
Da Brian og jeg kontingentledere for de civile og for politiet, er vi involveret i planlægningen af besøget. Det bliver sikkert meget sjovt.

Ugen er herudover gået med at få bestilt nye kreditkort, medlemskort m.v., ligesom jeg i dag var ude for at lede efter en ny tegnebog.
Den fandt jeg ikke, men fik dog en rejsepung til at hænge om halsen, så der er lidt mere styr på pengene :-)

Udsigten fra vores frokostbord
I går ringede Anne Louise (dansk kollega) for at høre, om jeg havde lyst til at køre med en tur til Batlava Lake.

Det er en sø, der ligger nordøst for Pristina. Vejret var skønt, 26 grader og fuld sol, så det var bare om at komme afsted.

Meget flot område og en rigtig hyggelig eftermiddag.

mandag den 23. april 2012

Tur til Tirana

Efter en særdeles hektisk uge, fik jeg tid til torsdag eftermidddag at deltage i et politisk foredrag om Kosovo. Det var vores politiske kontor, der havde arrangeret et 4 timers foredrag om Kosovos historie fra Romertiden og frem til i dag, selvfølgelig med stor fokus på de sidste årtier og om udviklingen efter krigen. Det var særdeles spændende og lærerigt.

Fredag morgen op kl. 05.00, da jeg skulle være på Farmed kl. 06.00. Her mødtes jeg med 10 andre danske kollegaer (politi og civile). Kontingentlederen fra de civile, Brian, havde arrangeret en weekendtur til Tirana i Albanien.
Ambassadøren fortæller om Albanien
Den direkte anledning var egentlig, at den danske ambassadør i Albanien, Karsten Ankjær, inviterede os til Tirana, sidst han selv mødtes med os i Pristina.
Selv om det var tidligt, var der god stemning i bussen og lad det være sagt: vi havde en rigtig god tur sammen, selv om vejret drillede os lidt..

Vi kørte direkte til ambassaden i Tirana, hvor vi mødtes med ambassadøren. Han fortalte os om Albanien og hvordan han ser udviklingen dér. Meget interessant.

Første ret af seks på restauranten

Efter mødet gik vi alle til en restaurant i nærheden. Det er måske snarere en klub, da det kræver medlemsskab at spise på stedet. Kokken var fra Albanien, men har været i Danmark de sidste par somre, hvor han har arbejdet for Rene Redzepi på Noma. Og det bar maden absolut også præg af. Små retter, kreeret med fantasi og med helt friske, nyplukkede urter og råvarer. Han havde sammensat en fiskemenu, og den var særdeles lækker!

Og prisniveauet var nok over det albanske i almindelighed, men på ingen måde i nærheden af Noma`s, heldigvis.

Efter at have chekket ind på hotellet sent eftermiddag, gik vi en tur i byen og fandt et hyggeligt sted, hvor de serverede noget godt øl.

Lørdag havde vi aftalt at tage en tur udenfor byen, hvilket vi fastholdt, selv om vejret var noget kedeligt med småregn. Vi kørte til udkanten af Tirana, hvor der var en svævebane, der førte op til et bjerg over byen.

Udsigt over byen, før vi forsvandt op i skyerne
Turen derop varede 25 minutter og var fantastisk smuk, så længe man kunne se noget. En kollega, der lider af højdeskræk, dristede sig til at tage med. Jeg tror, at det var de længste 25 minutter i hans liv. Der var dæl`me også langt ned! Desværre var der tåget på toppen, så udsigt var der ikke noget af oppe fra bjerget. Men de havde noget god kaffe i restauranten. Da vi skulle retur, lå tågen tæt, og svævebanen var midlertidigt indstillet. Det var nu mere på grund af blæst, fandt vi ud af, da vi endelig kom afsted.

Frokosten indtog vi på en lokal restaurant, som Brian kendte. Han er gift med en kvinde, der er opvokset i Tirana, og hvor familien stadig bor, så han kender Tirana ind og ud.
Da det var blevet lidt sent fredag aften/nat, blev vi enige om at gå til hotellet for at hvile lidt, inden vi skulle ud om aftenen.
Lørdag aften splittede vi lidt op, idet 4 af os skulle se "El Classico" (Barcelona - Real Madrid). Den så vi fra terrassen på en restaurant, der i haven havde opstillet en storskærm.

Kaffestemning ved søen i Tirana
Efter kampen ud at spise med de øvrige, så det blev igen lidt sent, før vi tørnede ind.

Søndag formiddag var vi på et lokalt marked, der handlede med alt muligt skrammel. Kort før vi skulle hjem med bussen kl. 14.00, gik vi på restaurant for at spise lidt frokost. Og her kom der så et skår i glæden. Mens jeg var uopmærksom, blev min tegnebog, der lå i en aflåst lomme i min jakke, der hang på stolen, stjålet. Opdagede det først, da vi var 300 m fra restauranten. Fik selvfølgelig som noget af det første spærret mine kreditkort.
Det lokale politi var i første omgang ret ligeglade, men da de fandt ud af, at vi var politifolk fra Danmark, fik piben en anden lyd. De var faktisk flove over at det var sket. Jeg havde Brian og Agim, en dansk kollega med albanske rødder, med på politistationen, og politiet kørte os tilbage til restauranten for at lave en gerningsstedsundersøgelse. Her dukkede chefen for efterforskningsafdelingen selv op og herefter blev vi fragtet til en ny politistation, hvor der endelig blev optaget rapport.

De albanske kollegaer, der kørte os, samt Agim,
der fungerede som tolk
Det betød så desværre også, at vi blev halvanden time forsinket, før vi kunne køre tilbage til Pristina. Og nu skal jeg så bruge tid på at få nye kreditkort, kørekort, sygesikringskort, diverse medlemskort og meget andet.

Heldigvis har det i dag vist sig, at de i hvert fald ikke har hævet penge på mit lokale kreditkort.

onsdag den 18. april 2012

Hvad laver vi egentlig?

I sidste uge havde jeg et møde med en hollandsk delegation, der ønskede at vide noget om missionen generelt og om nogle af vores arbejdsopgaver. Det var medlemmer af det internationale kontor i Hollandsk Politi, der står for udsendelse af kollegaer derfra. Det var et hyggeligt møde og de nævnte blandt andet, at nogle kollegaer, der ikke har været udsendt, tror at det mest er en ferie at være i missionen, fordi alt hvad de hører om er sociale sammenkomster, rejser i området og lignende.
Læsere af denne blog har også spurgt, om vi laver andet end "at æde og drikke" :-).
Sagen er bare, at det hurtigt bliver kedeligt, hvis jeg hver gang detaljeret skal beskrive, hvad jeg laver på kontoret dagligt mellem 07.45 og  ca. 18 om aftenen.
Typisk møder jeg kl. 07.45, så jeg kan nå at printe den aktuelle kalender og i øvrigt gøre mig klar til vores morgenmøde. Det holder vi kl. 08.00 mellem Ole (Head of Police), hans stedfortræder (franskmand), chefen for den operative planlægningsenhed, chefen for "Criminal Intelligence" samt Lasse og mig. Her gennemgår vi dagens program, gårsdagens hændelser og eventuelt kommende operationer. På den måde er Ole opdateret til sit næste møde med Head of Mission og andre topchefer kl. 08.45. Til dette møde deltager enten Lasse (som regel) eller jeg på sidelinjen for at fange de opgaver, der bliver stillet i løbet af mødet.
Resten af dagen går med deltagelse i diverse møder, som regel sammen med Ole, og med operativ planlægning og administrative opgaver, godt hjulpet af vores 3 lokalt ansatte, som sidder på vores forkontor.

Men der er da også tid til de sociale sammenkomster, vi selv arrangerer. Lørdag havde jeg for eksempel besøg af Lasse. Jeg havde medbragt en lammekølle hjemmefra, så den nød vi sammen med en god rødvin. Brugte aftenen på at løse verdensproblemerne. Nåede måske ikke dem alle, men i hvert fald en stor del af dem

Søndag kørte jeg en tur til Mitrovice. Jeg havde hørt, at turen fra Mitrovice op over bjergene mod øst skulle være meget smuk, men desværre begyndte det at regne, netop som jeg begyndte at køre opad. Regnen holdt de næste 25 km over bjergene, og stoppede først, da jeg nåede dalen på den anden side. Så det var desværre ikke meget udsigt, jeg fik nydt. Må bare prøve senere.


Og som alle ved, var det jo dronningens fødselsdag mandag den 16. april. Da det samtidigt var helligdag hernede, havde vi arrangeret en fødselsdagsfest.

Havde lavet en aftale med restaurant Kulla, der for en billig pris serverede masser af spændende albansk mad, herunder 4 forskellige slags kød. Vi var 17 i alt, desværre kun 4 fra politikontingentet og 3 lokale, som Lasse, jeg og endnu en kollega havde inviteret. Men det var meget hyggeligt og sjovt, selvfølgelig med både "Der er et yndigt Land" og "Kong Christian stod ved højen Mast".

Jeg ved, at jeg ikke var den eneste, der var lidt træt, da vi mødte på arbejde tirsdag morgen til en meget hektisk dag.




onsdag den 11. april 2012

Uroen rykker lidt sydpå

Vel tilbage igen i Kosovo kan jeg konstatere, at problemerne stadig er store. I nord er der stadig uro, men det hele er rykket lidt sydpå, til Mitrovica. I søndags blev en albaner dræbt i sin lejlighed i den nordlige del af Mitrocia af en bombelignende genstand. Eksplosionen sårede også to familiemedlemmer. Det vides ikke, om motivet til drabet er etnisk motiveret, eller om der er andre motiver. Hans lejlighed ligger i et blandet område og Kosovo politi forsøgte straks at oprette en midlertidig politistation i en container for at vise klov og orden i området. Den fik dog ikke lov til at stå længe, da omkring 200 serbere kastede sten mod den og ødelagde den i en sådan grad, at man var nødt til at flytte den væk fra området. I dag er der så planlagt to demonstrationer i byen. Serberne demonstrerer i nord og albanerne i syd. Lige i dag er det måske meget godt, at der er opsat vejspærringer mellem Nord- og Sydmitrovica!

EULEX er også kommet i skudlinjen i pressen, hvor man bebrejder os for at svigte sikkerheden for den almindelige borger i den nordlige del af Kosovo. Det fik i går borgmesteren i Mitrovica til næsten direkte at opfordre alle til at have skydevåben klar i deres huse og lejligheder, så de kan forsvare sig selv mod angreb. Holdningen blandt "ikke-serbere" i nord er helt klar, at hvis EULEX ikke kan beskytte dem, så gør de det selv, hvilket tydeligt er meldt ud i pressen i dag. Man har med andre ord besluttet sig for, at drabet er etnisk betinget.

De seneste par uger har Kosovo Politi anholdt nogle serbiske politifolk, der operede inde i Kosovo. Det har selvfølgelig affødt protesterer fra Serbien, der jo som bekendt mener at de har al ret til at udøve myndighed også i Kosovo.


De anholdte politifolk bevogtet af serbisk politi
Forleden blev så to politifolk fra Kosovo anholdt af serbisk politi nær grænsen. Serberne påstod at de gik på serbisk område, mens Kosovo politi fastholder, at de var på eget territorium. De to politifolk blev fængslet i 48 timer, hvorefter de blev løsladt og er tilbage i Kosovo. Episoden blev udnyttet af serberne, der viste billeder i pressen, hvor det her foto stammer fra. Om det er gengæld for de anholdte serbiske politifolk ved vi ikke, men serberne henviste selv i en bisætning til dem i forbindelse med denne anholdelse, så det er nok ikke helt utænkeligt. Samtidigt er det formentlig en optrapning af situationen i forbindelse med valget den 6. maj.

Kosovo forsøger efter bedste evne at bekæmpe korruption og organiseret kriminalitet, men det er en hård opgave. I forgårs blev en anklager, der var leder af "Anti-korruption Task Force" anholdt, sigtet for........korruption og organiseret kriminalitet. To andre er anholdt i samme sag. EULEX har nu overtaget efterforskningen i sagen.
Jf. pressen efterforsker EULEX i øjeblikket 90 sager om korruption og organiseret kriminalitet, så der er nok at tage fat på.

Det er i øvrigt et stille kontor, jeg er kommet tilbage til. Både Ole og Lasse har ferie i denne uge, og to ud af tre lokale har også fri. Det giver mig god tid til at komme igennem mine mails og komme tilbage i rytmen igen.
Havde i dag et møde med en hollandsk delegation fra deres internationale afdeling, som ville høre lidt om missionen i almindelighed og om en stabsafdeling (Operation and Planning Cell) i særdeleshed, hvor der arbejder en hollænder.