(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 23. februar 2012

Styr på navneskiltet

Da jeg kom hjem fredag, sad rengøringshjælpen i sofaen. Strømmen var gået ca. kl. 12.00, så det var lidt svært at stryge og støvsuge. Hun sad så og ventede på, at strømmen skulle komme tilbage. Da jeg kom hjem fra min tur i byen fredag eftermiddag, var rengøringshjælpen gået, men strømmen var stadig ikke vendt tilbage. Det endte med, at jeg kørte i byen og hentede en pizza, som jeg sad og spiste i lommelygtens skær. Læste lidt og gik tidligt i seng. Måtte finde en ekstra dyne frem. Da der ikke var strøm, var der heller ingen varme. I løbet af natten vendte strømmen så tilbage. Klart den længste strømafbrydelse, jeg har oplevet hernede.

Da jeg kom hjem fra byen lørdag, hvor jeg havde været ude at handle, var rengøringshjælpen netop færdig med at støvsuge og stryge, så nu var der styr på alting.
Før jeg kørte i byen, lagde jeg forskellige grøntsager i bunden af en bradepande, lagde lammeskanken, jeg købte i går, ovenpå, hældte krydderier og rødvin over og smed med ca. 15 fed hvidløg i puljen. Det hele lukket til med bage- og sølvpapir og så 10 timer i ovnen på 100 gr. Prøv at gætte, om det gled ned lørdag aften. Lækkert.

Efter mit gode måltid fik jeg lyst til at tage en tur i byen, og gjorde mig klar til at tage ned til jazzklubben. Var næsten klar til at tage afsted, da jeg kom i tanke om de 15 fed hvidløg. Jeg blev hjemme :-0.

Tøvejret satte pludseligt ind lørdag, så nu løber vandet bogstaveligt i gaderne i Pristina. Men kun rart at slippe af med noget af sneen og isen.

Jeg har tidligere (29. januar) skrevet om vanskelighederne med at få lavet navneskilte til bordene, når Kosovo skal sidde med ved forhandlingsbordene på Balkan. Serbien og Kosovo er nu blevet enige om et kompromis. Ved Kosovo skal der stå "Kosovo" (og ikke republikken Kosovo), og som fodnote skal stå noget om uafhængighedserklæringen, noget om den Internationale Domstol (der har sagt at uafhængighedserklæringen ikke er ulovlig) og noget om FN´s resolution nr. 1244 (der siger at Kosovo er under FN´s administration). Må håbe, at man stadig kan se manden/kvinden, der sidder bag navneskiltet.

På jobbet har det været en stille uge. Jeg er rykket tilbage til mit midlertidige kontor, da Christer, som jeg skal afløse, er tilbage i mission i denne uge. Han skal bruge det meste af ugen på at chekke ud, så her sidst på ugen rykker jeg så ind i mit faste kontor, der ligger i Head of Police kontor. Ole har været på leave hele ugen, så der er god tid til at finde mig til rette.

I aften byder Lasse på dansk frokost til Christer og mig. Lasse har lige været på leave, så han har et par ting med hjemmefra til frokostbordet. Lyder dejligt. Jeg fik så opgaven med at skaffe rugbrød. Det bliver dagens store udfordring, men det skal nok lykkes.
I morgen er så sidste dag, før jeg selv holder leave i godt en uge. I morgen aften kommer Kasper herned og bliver i en uge. Så vi får en uge sammen i Kosovo. Hyggeligt.

lørdag den 18. februar 2012

Uafhængighedsdag og Politisk sne!

For to dage siden fandt man det sidste offer for lavinen forleden, så dødstallet nåede op på 10. Som tradition og kultur hernede forskriver, er alle ofre begravet meget hurtigt, og der var selvfølgelig et kæmpe følge til højtidligheden.
Episoden er også blevet udnyttet politisk. En 5-årig pige blev forældreløs ved lavinen, og det fik hurtigt den serbiske præsident til at love, at Serbien vil støtte pige med en fond, indtil hun bliver 18 år. Hensigten er selvfølgelig at vise, at Serbien står klar til at hjælpe "sine" indbyggere. Pigens slægtninge har imidlertid afslået tilbuddet og meddelt via pressen, at de er godt tilfreds med den støtte, de modtager fra hjemlandet Kosovo.
Ja, selv sne kan blive politisk hernede.

På jobbet bliver der i øjeblikket brugt meget tid på den strategiske fremtid for missionen. Eulex mandat udløber til juni, og skal fornyes. Der er ingen tvivl om, at missionen bliver voldsomt reduceret, og at indsatsen i højere grad bliver målrettet det strategiske niveau hos myndighederne, især hos politiet. Der er også tanker om grundlæggende at ændre strukturen, så den bliver "tværsektorialt projektbaseret", i stedet for som i dag, hvor Eulex består primært af 3 søjler, Politi, Toldvæsen og Justitsvæsen. Det er absolut ikke alle, der tror på projektbaserede model, men beslutningen skal træffes i Bruxelles i løbet af foråret. Ingen tvivl om, at vi alle kommer til at mærke ændringerne. Håber bare, at de bliver til det bedre!

Jeg fik lov til at være alene også i denne uge, men det er faktisk en fordel. Man lærer meget hurtigere de forskellige arbejdsgange at kende, når man er tvunget til selv at lave det. Og så får jeg som ventet rigtig stor hjælp fra de 3 albanere, der er ansat på forkontoret.

Midt på ugen gennemførte serberne i Nord en såkaldt folkeafstemning, som jeg tidligere har skrevet om. Resultatet blev, at ca. 75% af serberne i nord deltog i afstemningen, og 99,74% stemte "nej" til at acceptere myndighederne i Kosovo.
Resultatet var ikke overraskende i sig selv. Problemet er bare, at de ikke kan bruge det til noget som helst.
De slår selvfølgelig på tromme for, at det internationale samfund nu må lytte til dem og tage deres krav alvorligt, men bortset fra at gentage, at afstemningen var ulovlig, skal de ikke vente anden reaktion fra hverken Serbien eller det internationale samfund.

Gågaden i Pristina på uafhængighedsdagen
Dagen i dag er i øvrigt en festdag i Kosovo. Det er i dag 4 år siden, at de erklærede Kosovo som en selvstændig republik, og det fejres selvfølgelig mange stedet i landet. Det er samtidigt i dag 100 år siden, at Albanerne blev befriet fra det Ottomaniske Rige (tyrkerne), så det er selvfølgelig en glædelig dag for kosovarerne.

Jeg gik en tur fredag eftermiddag ned i byen for at se, hvordan det blev markeret. Der var tusindvis af mennesker (og biler!) på gaden, og flag overalt. Også på bilerne, der næsten alle var udsmykket med især Kosovoflag, albanske flag og amerikanske flag.

En af de mange biler med flag
Jeg var også på udkig efter en slagter, jeg havde hørt solgte lammekød. Alle forretninger var stort set lukkede, men jeg fandt slagteren, og han var faktisk en af de få, der havde åbent. Fik købt mig en lammeskank (tror jeg), som jeg skal hygge mig med i weekenden.

Det ser også ud til, at vejret bliver mildere. I dag skinner solen og vi er oppe på -4 grader. Allerede i morgen sniger vi os lige over frysepunktet om dagen, hvilket ser ud til at fortsætte hen over næste uge, dog stadig med nattemperaturer ned til -10 grader.

mandag den 13. februar 2012

Stor lavine i Kosovo

Det ser ud til, at vinteren har taget et rigtigt godt greb i Kosovo. I lørdags skete der en større lavineulykke i den sydlige del af landet.
Redningsarbejdet efter lavinen
En lavine, der var 500 m bred og 10 m høj, begravende en mindre landsby med 15 huse. Foreløbigt har man fundet 9 døde under de ødelagte huse, mens en stadig savnes. Det lykkedes i går eftermiddags at grave en 13-årig pige ud i live.
Det er selvfølgelig noget, der dominerer medierne hernede i disse dage.
Derudover er et par huse kollapset som følge af store mængder sne.
Og det ser ud til, at snevejret fortsætter. Hele natten og her mandag formiddag vælter sneen ned. Flyene til og fra lufthavnen blev aflyst i går aftes. Først ud på eftermiddagen i dag holdt det op.

Sidste måltid i Kosovo i denne omgang
Heldigvis var det først i aftes, at det blev nødvendigt at lukke lufthavnen. Søndag formiddag kørte jeg ud til lufthavnen for at tage afsked med 7 danske kollegaer, der har afsluttet deres mission i Kosovo.
Afslutningen startede egentlig fredag aften, hvor de havde inviteret til afslutningsfest på Rennaissance i Pristina. Som altid hyggeligt med masser af god, albansk mad.
Men nu blev det altså tid til at sige rigtigt farvel i lufthavnen. Til deres lettelse afgik flyet til tiden.

Det skulle flyve hjem med det fly, der til gengæld ankom med 6 nye, danske kollegaer. 3 af dem kendte jeg i forvejen fra de kurser, vi gennemgik i første halvdel af 2011. Efter at de var blevet indlogeret i deres hotel, gik vi i byen for at spise frokost. Her kunne jeg så få lejlighed til at byde dem officelt velkommen til missionen og give dem et par "gode råd" om hvordan man som dansk politimand opfører sig i missionen. Vi har generelt et godt ry hernede, især hos de lokalt ansatte, som ser os som venlige, dygtige og arbejdssomme. Det ry skal vi værne om og fortsat gøre os fortjent til! Det tror jeg nu også, at de nye vil gøre. De var så igennem check-in proceduren i dag, og bruger eftermiddagen på at lede efter lejligheder.

torsdag den 9. februar 2012

Europa fryser

Dejlig weekend i Haag sammen med Lisbeth og Kasper, selv om det var lidt af en prøvelse at komme til landet. Tror, at Holland er det land i Europa, der slipper lettest om den hårde vinter. Alligevel var det den eneste lufthavn, der lukkede midt på dagen, fordi der faldt 5 cm sne! Det betød at både Lisbeth og jeg blev en del forsinkede undervejs. Jeg måtte have et andet fly, da det, jeg ellers skulle med, blev aflyst. Men vi nåede frem sent fredag aften og havde en god weekend.
Søndag aften blev jeg hentet af en Language Assistent i Pristina lufthavn, der bor i samme opgang som mig. Særdeles praktisk. Hen over weekenden og mandag med væltede sneen ned i Kosovo, og mange steder faldt der over 1 m sne. Alle skoler i hele landet er lukkede hele ugen, og flere landsbyer er afskåret fra omverdenen. Kosovo Politi, KFOR og EULEX samarbejder godt for at få hjælp frem til dem, der er spærret inde. Ja, selv et skisportshotel fik problemer med for meget sne. Alle gæster sneede inde!
Som i resten af Europa er her hundekoldt. Minus 15-20 grader om natten og minus 10-15 grader om dagen. Godt jeg har indendørs arbejde.

Sneen betyder desværre også, at skraldevognene ikke kan komme rundt i Pristina. Resultatet er selvfølgelig overfyldte containere, der dog snart er dækket helt til at det affald, der nu bliver smidt ved siden af containerne.

En situation i lufthavnen var ved at gå helt galt, men heldigvis kom ingen alvorlig til skade. En EULEX helikopter  måtte nødlande/styrtede lige efter take-off, med flere politiansatte i. Om det var vejret, der var skyld i uheldet, vides endnu ikke, men helikopteren komme ikke ud at flyve igen foreløbigt!

Tirsdag var jeg inviteret til frokost på Pristinas fineste, og nyeste, hotel. Anledningen var, at to kollegaer fra mit gamle kontor er færdige med missionen og skal tilbage til henholdsvis Holland og Sverige. Et par prægtige gutter, som jeg kommer til at savne.Men det er jo desværre også en del af missionslivet. Man møder en masse mennesker, man kommer til at holde af og som man har det rigtigt godt med. På et eller andet tidspunkt skal de tilbage til hjemlandet, og så er det afsked, vel vidende at man næppe ser dem igen nogensinde. Heldigvis kan man følge dem lidt på facebook eller andre sociale medier.
I morgen skal vi så tage afsked med 7 danskere, der rejser hjem på søndag. Så den står på Renaissance igen i morgen......smugkroen, du ved!

Og så slutter jeg denne omgang med en indforstået: Rasmus, jeg har fået landlorden til at sætte en dørpumpe i! :-))

torsdag den 2. februar 2012

Travl februar

Februar måned tegner til at blive travl på flere måder. I næste uge er de to andre Special Assistants på leave, så jeg er alene på kontoret (i den stilling), så jeg kommer til at lære det på den hårde måde. Der er heldigvis masser af gode medarbejdere omkring mig, der både kan og vil hjælpe til, så det skal nok gå.

Vetevendosje har ligget stillet i et par uger, men er nu igen begyndt at røre på sig. De har anmeldt en demonstration i Pristina den 10. februar til minde om en lignende demonstration i 2007.
Foto fra demonstrationen 2007
Her gik det helt galt med gadekampe mellem politi og demonstranter, og det er så det, man nu vil mindes. Forhåbentlig går det bedre denne gang.

I nord har serberne oplyst, at de medio februar vil holde en folkeafstemning blandt beboerne i nord for at få afgjort, om de vil acceptere at indordne sig under Kosovos myndighed. Mange har advaret mod at gennemføre denne afstemning, men parallelsamfundet vil gennemføre alligevel. Også Serbien har officielt anmodet dem om ikke at gennemføre. Om Serbien rent faktisk mener det, de siger, kan man så have sine tvivl om. De har i hvert fald behov for at vise EU, at de arbejder på at normalisere forholdet til Kosovo. Men alligevel er der stadig vejspærringer, også inde i Serbien, på de veje der fører til grænseovergangene.

I går havde vi kontingentledermøde med stedfortrædende Head of Mission. Et af emnerne var det nye mandat, som Eulex skal arbejde under efter juni 2012, hvor det nuværende mandat udløber. Det nye mandat er ikke vedtaget endnu, men det ligger ret fast, at missionen bliver væsentlig reduceret i forhold til i dag. Der er tale om nedlæggelse af "flere hundrede" stillinger, og måden vi arbejder på vil blive ændret, så vi kommer til at fokusere mere intenst på færre projekter.

Anyway, mit næste projekt bliver at besøge Kasper i Haag. Lisbeth og jeg mødes i Amsterdam lufthavn i morgen eftermiddag og tager toget til Haag. Skal dog være tilbage på jobbet på mandag, så kun et kort besøg - hvis vejrguderne tillader. Har lige hørt (torsdag eftermiddag), at lufthavnen er lukket på grund af snevejr! I det hele taget er det blevet hundekoldt hernede, som i resten af Europa. Vi har haft dagtemperaturer på -14 gr. og ned til -20 om natten. De truer med, at næste uge bliver endnu koldere, men lad os nu se. Det kommer meget an på, hvilken vejrudsigt man vælger at tro på.