(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 30. oktober 2011

I'm back....

Tilbage i Kosovo efter en ualmindelig dejlig ferie på Tenuta di Capezzana i Carmingnano området lidt nordvest for Firenze. Dejligt at se familien, smage den gode italienske mad og vin, museerne i Firenze og selvfølgelig de to store fester, vi havde på vinslottet og på jagtslottet.

Capezzana
Blev hentet mandag aften i Pristina lufthavn af en kollega, der på turen ind til byen satte mig ind i, hvad der var sket af stort og småt. KFOR er begyndt at flytte nogle vejspærringer i nord, og der har også været sammenstød mellem militæret og de lokale serbere, med sårede til følge på begge sider.
Udsigt fra Capezzana mod Firenze og Toscana


Tirsdag havde jeg taget som fridag, og det betød at jeg havde tid til at indrette mig i min nye lejlighed. Der er dog nogle ting, der mangler og som jeg må tale med min landlord om. f.eks. noget så enkelt som et forhæng til bruseren. Det halve af badeværelser er oversprøjet med vand, når jeg er færdig med at bade.
IPKO kom tirsdag formiddag og installerede TV og internet.
Onsdag gik den ikke længere - tilbage på arbejdet. Der er desværre ikke en stedfortræder i min stilling, så det betød at der lå indtil flere beslutninger, der var udskudt til jeg kom tilbage, ligesom der var arrangeret flere møder på mine vegne. Så det tog mig et par dage at komme igennem de 200 mails, der også ventede........
Det viste sig også, at jeg har fået en ny counterpart. Oberst Shefqet, som hidtil har været min counterpart, var blevet forfremmet, så der er udpeget en ny i hans sted. Det er en oberstløjtnant, som jeg ikke lige kan huske navnet på. Ja, de bruger militære titler i politiet i Kosovo. Jeg mødte ham fredag til vores sædvanlige ledermøder i Kosovo Politi, og umiddelbart så han meget tilforladelig ud. Vi har aftalt at stikke hovederne sammen i næste uge, bare os to (og en language assistent), så vi kan lære hinanden bedre at kende.

Og så hurra for Dropbox! Jeg har hele tiden lagt alle mine fotos i Dropbox, hvilket jeg nu er glad for. Den ene af mine bærbare pc'ere, som jeg bla. har brugt til fotos og private ting, er brudt sammen og kan formentlig ikke repareres. Hardisken er færdig, men heldigvis har jeg så stadig mine fotos! Nu må jeg så prøve at genskabe de øvrige dokumenter efter hukommelsen.
Ja, ja, jeg ved det godt: rigtige mænd tager ikke back-up - rigtige mænd græder rigtigt meget :-(

torsdag den 13. oktober 2011

Pause i mine indlæg

Dagen i går viste, at der ikke var nogen form for uro i forbindelse med de albanske huse i Mitrovica Nord. Faktisk havde man tyvstartet med arbejdet allerede i mandags, uden at nogen overhovedet interesserede sig for det.
Så var der til gengæld spænding i morges, hvor KFOR igen ville fjerne en vejspærring ved Gate1 og til gengæld afspærre en ulovlig grænseovergang tæt på. Det var det, man gjorde for 17 dage siden, og som udløste stor uro og flere sårede serbere og soldater. Men også den aktion er indtil videre foregået forbavsende roligt.
Til gengæld byggede man en ny, ulovlig vejspærring i Mitrovica, hvilket betyder at politifolkene fra EULEX nu slet ikke kan komme fra syd til nord. Så må vi se, hvor længe det internationale samfund hernede vil tolere den situation.
I går fik jeg endelig et "one to one" møde med min counterpart, colonel Shefqet. Jeg havde en del at tale med ham om efter vores tur rundt i landet, hvor vi hørte om forskellige problemer. Også Kosovo Politis projekt med indførelse af nærpoliti i Kosovo havde jeg en del bemærkninger til. Han tog pænt imod min feed-back og forslag til forbedringer, men om han så også gennemfører nogle af dem, vil jo vise sig.

I morgen flytter jeg så til min nye lejlighed, og lørdag morgen er det op kl. 03.45. Skal være i hovedkvarteret kl. 04.30, hvor en kollega henter mig. Han skal køre en anden kollega til lufthavnen, så jeg har fået en plads i bilen. Kl. 07.00 er der nemlig afgang til Firenze, hvor resten af familen henter mig i lufthavnen. Det bliver skønt! Så ingen opdatering af denne blog før om ca. 14 dage.

Har du lyst til af følge med i, hvad der sker i Kosovo i mellemtiden, er der her et link til en udmærket, engelsksproget nyhedsside:  http://www.b92.net/eng/news/headlines.php
Ha' det godt så længe! Italia, here I come :-)

tirsdag den 11. oktober 2011

Ny spændende uge

At der er brug for internationale politifolk og andre kompetencer i Kosovo, vidner et par episoder gennem de sidste par uger om.
For eksempel var der for et par uger siden der en kidnapningssag i Peja, hvor 6 gerningsmænd blev anholdt. Af de 6 anholdte var de to politifolk.
I sidste uge blev endnu 6 anholdt, denne gang af EULEX efterforskere, der i længere tid har efterforsket en sag om korruption og dokumentfalsk. 1 af de anholdte var en embedsmand fra Indenrigsministeriet, og 3 var ansatte i politiet, heraf to politifolk! Senest her i weekenden optræder en politimand på døgnrapporten, som vi får en oversat kopi af, denne gang dog "bare" for gadeuorden.
Jo, der er stadig problemer, som skal overkommes før Kosovo kan siges at være på Europæisk standard.
Ugen er indtil nu gået med at forberede den omstrukturering, der træder i kraft på mandag den 17. oktober. Det er en ikke uvæsentlig omstrukturering af hele politikomponentet hernede, og det har da også givet anledning til frustrationer, som minder meget om dem, dansk politi oplevede i forbindelse med politireformen i 2007. Men jeg tror nu, vi kommer lettere over dem hernede.
I dag var jeg til møde indtil kl. 19.00 med Head of Police (Ole Madsen) og Head of Special Policedep. Anledningen er, at "man" har besluttet at starte et renoveringprojekt i den nordlige del af Mitrovica, som går ud på at renovere/genopbygge 30 boliger, tilhørende albanske familier, som blev ødelagt under krigen. Til dette har man hyret et albansk byggefirma. Husene skal genopføres i et område, der domineres af nogle ekstremistiske, serbiske grupperinger. Aktionen starter i morgen tidlig, så EULEX, KFOR og selvfølgelig Kosovo Politi er oppe i højeste alarmberedskab.
Forhåbentlig bliver der ikke den store uro.........

lørdag den 8. oktober 2011

Gang i golfen - og pc-nedbrud.....

Havde en rigtig god tur til Air Sofia Golf Hotel, ca. 35 km udenfor Sofia. Turen derned tog 5½ time og vi var fremme omkring kl. 21.30 - lokal tid. Der var en times tidsforskel. Heldigvis havde de andre været der før, så de vidste hvor vi kunne få noget at spise og skylle vejstøvet væk med.
Lørdag morgen varmede vi op med lidt tennis, før vi bevægede os ud på golfbanen. Og lade det bare være sagt med det samme: det var ikke mig, der lynede med de gode slag. Tydeligt at mærke, at det er flere måneder siden, jeg har været på en golfbane. Men jeg hyggede mig nu alligevel og vandt trods alt et par indlagte konkurrencer rundt på banen.
Lørdag aften kørte vi i taxa til en nærliggende by, hvor der lå en stor restaurant. Det var med levende musik og ovenikøbet med "ikke-ryger" afdeling. Det holdt nu kun et par timer, så blev fløjdørene åbnet, så det var ét stort lokale. Til gengæld kunne tjeneren ikke et ord engelsk. Det var tæt på at være morsomt,  men også dette havde de andre prøvet før, så vi var meget omhyggelige med, hvad vi bestilte. Vi måtte bestille et par gange, for de havde ikke halvdelen af det, der stod på spisekortet. Men det lykkedes, og maden var fin. Som sagt levende musik, men lyden var skruet op til diskoteksniveau, så selv om aftenen var kølig, satte vi os udenfor for at nyde kaffen og en lille avec.
Søndag endnu en runde golf - og med samme elendige indsats fra min side.........men jeg hyggede mig.......og det gælder jo bare om at være med..........og alt det der.
Ugen gik så på vanlig vis med en masse møder, men desværre endnu ikke tid til et møde med min counterpart, hvor det kun os to. Jeg har et par ting, jeg skal have talt med ham om.
Onsdag til møde med min counterpart og de 6 regionale politidirektører. Godt og velstruktureret møde, med en enkelt indlagt overraskelse. Vi sluttede at med at tale om en temadag, vi havde planlagt til torsdag, og gav udtryk for at vi håbede, at politidirektørerne ville deltage. De så meget overraskede ud, og den ene spurgte Shefqet (min counterpart), om de var inviteret? Det troede jeg at de var, hvilket jeg fulgte op på, da vi kom tilbage til vores hovedkvarter. Det viste sig, at de var inviteret og at vi kunne bevise det ved kopier af mail. Hvorfor de så spillede uvidende om temadagen, forstår jeg ikke. En mente, at det var fordi de ikke gad at køre til Feritzaj, at de overfor deres overordnede gav udtryk for at de intet kende til temadagen. Må prøve at finde en ordentlig forklaring på dette skuespil!
Torsdag var jeg så til temadagen i Feritzaj, hvor de har kørt et pilotprojekt vedr. den nye politistruktur.  Udmærket dag.
I aften fredag er jeg egentlig inviteret til fest i det tyske kontingent, men der er jo også landskamp, som vises på den lokale sportsbar.............
Den valgte jeg så, men desværre røg forbindelsen til transmissionen efter det 3. mål. Og teknikken er fortsat et problem, nu med min bærbare, der ikke vil starte. Derfor er dette afsnit loadet fra en anden pc og desværre uden fotos. Dem må jeg tilføje senere.