(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

tirsdag den 4. februar 2020

Jul på Kos

Er kommet godt i gang med arbejdet og lært de forskellige kollegaer at kende. Det kommer meget hurtigt ind i en daglig rutine med de rapporter, indberetninger m.v., som jeg skal lave. Der er heldigvis også tid til at se sig omkring på øen og lære Kos at kende.

Fornuftig udsigt fra fæstningen.
I starten af december kørte vi en tur op i bjergene midt på Kos, hvor der ligger en fæstning, der er bygget af "Ridderne af Saint John" i 1494. Den er bygget ovenpå ruinerne af en græsk-romersk borgruin. Eller det er måske mere rigtigt at kalde det en by, omgivet af en forsvarsmur. Et stort område, der ligger noget forblæst, men med en god udsigt over en del af øen.

Julen på Kos  er efter sigende gået helt amok i 2019. Det har tidligere ikke været det store issue, men i år er der pyntet op i hele byen med lys, julemænd, kaner og meget andet. Den græsk-ordotokse kirke indleder julen den 6. december med en højtidlighed i kirken med et efterfølgende optog gennem byen. Det hele til ære for Saint Nicholas, som er sejlernes beskytter.

Procession gennem Kos by
Præsterne går i procession med ikoner på tavler. Ind i mellem standser optoget, og der synges lidt og forskellige bygninger, både og andet velsignes.

I byen var det det meste af december julemarked. Kunne være meget hyggeligt at gå rundt i, hvis ikke det lige var for de højtalere, der stod rundt omkring og spillede julemusik for fuld skrald. Flere gange var der så et orkester, der gik gennem byen og spillede julemusik. Ikke alle steder kunne man slukke for højtalerne, så der var en forfærdelig larm.

Midt i december fik vi besøg af søværnets feltpræst. Han inviterede til julegudstjeneste, som blev afholdt i hotellets mødesal. Rygtet om denne gudstjeneste nåede ud, så der var en del fastboende danskere, med konsulen i spidsen, der gerne ville deltage. Det var de selvfølgelig hjertelig velkomne til.
Feltpræsten holder julegudstjeneste

Den 17. december blev gudstjenesten så afholdt. Det var ganske hyggeligt, og der var selvfølgelig sang, oplæsning af evangelier og nadver, helt som til en dansk julegudstjeneste.
Efter højtidligheden var konsulen vært ved et arrangement på hotellet, hvor der både var mad og drikke til tørstige sjæle. Det var så hyggeligt, at de sidste først forlod hotellet kl. 04.00 - hørte jeg dagen efter :-). Da mit arbejde hernede indebærer, at jeg kan blive tilkaldt midt om natten, var jeg heldigvis gået i seng i fornuftig tid.

Juleaften kunne af gode grunde ikke komme til at ligne en almindelig, dansk juleaften. Vi kunne desværre ikke få lov til at bruge hotellets køkken og derfor kunne vi så heller ikke selv lave vores mad.
I stedet havde vi booket os ind på et hotel i nærheden, der serverede en julemiddag.
Forinden mødes vi i vores hotels restaurant, hvor vi havde lejlighed til at hygge os med lidt småkager og chokolade, selvfølgelig skyllet ned med et glas rødvin eller hvad man havde lyst til.
Jeg var kommet i besiddelse af en konkurrence, der bestod af 39 bornholmske ord. Kollegaerne fra søværn og politi blev delt op i tre hold og skulle på 20 minutter finde ud af, hvad ordene betød. Sjov og hyggelig konkurrence, og præmien til det vindende hold var lækkert, håndlavet chokoladekonfekt.

Middagen var så som så. Udmærket, men ikke i nærheden af det, vi forstår ved jul. Jeg havde som hoveddet bestilt kalkun (ligner lidt jul). Det var så plukket kalkunkød, der var samlet til en bolle midt på tallerkenen. Men hyggeligt selskab. Og et fint juletræ med blinkende, kulørte lamper var der da også.
Nåede heldigvis at "Skype" med familien, før de satte sig til bords og ønske glædelig jul til alle derhjemme.

Nytåret hernede blev holdt på næsten samme måde. Igen mødtes vi på hotellet, før vi gik til en nærliggende restaurant for at spise vores nytårmiddag. Der var den del mennesker på gaden, men det kan på ingen måde sammenlignes med Danmark. Da klokken blev 24.00, blev der ønsket godt nytår, og derefter var der fyrværkeri, som restauranten havde arrangeret. Det varede ca. 5 minutter, og så var det slut. Ikke bare ved restauranten, men i hele Kos by.
Det var en helt stille aften, så da jeg ved halv et tiden gik hjem, satte jeg mig på en bænk ved havet og nød stilheden. Det var havblik og helt klart. Dejligt at få ro efter restaurantens musik.
Så er jeg klar til 2020 og hvad det bringer :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar