(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 20. december 2012

Glædelig jul til alle

Der sker ting hernede, hvor man tænker, at det kun kan ske i Kosovo. Forleden var der et debatprogram i TV, hvor en borgmester fra Partes var i skudlinjen. Han blev blandt andet kritiseret af en ung mand, der ikke mente, at byen gjorde nok for de unge. Det var borgmesteren tydeligt ikke tilfreds med, så efter tv-udsendelsen opsøgte han den unge mand i et rum, hvor han gav ham en læsterlig gang tæsk, så han måtte indlægges på sygehuset. Man skal passe på, hvem man kritiserer hernede :-)

En anden borgmester (nu tidligere) fra Kacanik har også skabt nogle overskrifter hernede. Han er nemlig blevet idømt 3½ års fængsel for pengeafpresning og ulovlig våbenbesiddelse. Det er han så heller ikke tilfreds med, så han er stukket af og sidder nu et eller andet sted og sender smædeskrivelser via e-mail mod især EULEX. Han har dog ikke megen opbakning. Selv politikerne i parlamentet opfordrer ham til at melde sig selv, men foreløbigt forgæves.

Familiens nye hus
Søndag formiddag kørte Mimoza og jeg en tur ned til Gnjilan for at besøge familien. De bor ikke længere oppe i bjergene, men er flyttet nærmere byen og bor nu i en lille landsby ca. 4 km fra Gnjilan.
De har gennem de sidste 5 år bygget huset, med hjælp fra familie og venner. De har klaret det opsparing, købe brugt og med de donationer, Lasse og jeg har givet dem nogle gange. Huset er nu beboeligt i den nederste etage, og det er helt klart et stort fremskridt i forhold til det gamle hus.
Vi blev selvfølgelig varmt modtaget af hele familien, der var glade for at vise de nye omgivelser. Mimoza havde ringet i forvejen for at sige, at de ikke skulle lave en hel masse mad, som de gjorde sidste gang. En kop te ville være fint. Det er nok bare ikke i overensstemmelse med "protokollen" hernede, så der var selvfølgelig lavet en bunke mad, som vi løbende fik serveret, mens vi var der.

Gruppefoto i den nye stue
Det var et rigtigt hyggeligt besøg, der varede mere en 3 timer. Et par af familiemedlemmerne kom på besøg for at se denne mærkelige dansker, de har hørt så meget om. Glade og søde mennesker alle sammen.
Vi blev sendt afsted med masser af gode ønsker og velsignelser for både os og vores familier - og selvfølgelig også til Lasse, som via mig havde sendt en gave til dem.

Som nævnt er Brians kone og datter hernede, og vi har hygget hele ugen sammen. Jeg har hver aften været inviteret op til dem, og det har været rigtigt hyggeligt og sjovt. Nu får de så lidt fred for mig.
I morgen fredag rejser jeg hjem til Danmark for at holde juleferie og tager tilbage til Kosovo den 2. januar.
Altså ikke flere opdateringer på bloggen i år.

Derfor en rigtig glædelig jul og et godt nytår
til alle læsere af denne blog.
Vi ses i 2013

tirsdag den 18. december 2012

Julearrangementer

I sidste uge kørte Ole og jeg en tur til den nye Gate 1, der nu hedder Rudnica-Jarinjë. Vejret var ikke det bedste, men vi havde en god gate commander som chauffør, og han var ikke nervøs for lidt snevejr.
Grænseovergangen var lige taget i anvendelse, hvilket den bar præg af. Der var ikke asfalteret og bygningerne var nogle containere, der var sat i forlængelse af hinanden. I den sydlige ende stod Kosovo Politi og EULEX, mens serberne stod for den nordlige del.

Rudnica-Jarinjë grænseovergang
Vi gik på besøg hos serberne, hvor vi fik hilst på den serbiske gate commander. Umiddelbart en flink og fornuftig mand, men med stærke holdninger til, hvad Kosovo politi må og ikke må gøre ved grænsen.
Det var også helt tydeligt, at det var serberne, der havde ansvaret for grænsestationen. Serbernes containere var indrettet med varme og kontorer, med trædøre imellem, mens containerne til EULEX og Kosovo politi var store rum uden kontorer og med de varmeblæsere, den sparsomme elektricitet tillod at køre. Men det jævner sig forhåbentligt snart.

I Kosovo er der flere, der snakker om at radikale, muslimske grupper forsøger at øve indflydelse på livet hernede. De betaler for eksempel kvinder 500-600 euro om måneden for at sende deres børn i islamiske skoler og mænd det samme for at prædike Islam. Det siger sig selv, at med en arbejdsløshed på knap 50% hernede, er det lette ofre i et land, der ikke har et udbygget socialt sikkerhedsnet.
I fredags var der i Pristina en organisation, der kalder sig "Kosovo 2.0", der holdt en konference om seksualitet, herunder homoseksualitet. Efterfølgende skulle de afholde en stor fest. Forinden havde de modtaget trusler, og fredag aften invaderede omkring 100 radikale islamister konferencen og ødelagde ting og overfaldt nogle deltagere. Kosovo Politi var efter sigende meget længe om at reagere, men måtte til sidst gribe ind og bruge peberspray for at få folk ud igen. Af sikkerhedshensyn blev konferencen afsluttet og festen aflyst.
Kosovo ser sig selv som en moderne, hovedsageligt muslimsk nation, og jeg håber, at det får lov at fortsætte sådan, så ikke religiøse fanatikere af enhver art får for meget indflydelse!

Torsdag aften var Brian og jeg en tur i Novo Zelo, hvor de danske soldater havde inviteret til gløgg og æbleskiver. Gløggen var godt nok alkoholfri, men æbleskiverne fejlede bestemt ikke noget. De havde fået tilsendt æbleskivepander hjemmefra og havde bagt hele dagen. Det største problem var, at arrangementet blev holdt udendørs, i 15 graders frost. Det var godt nok koldt, men rigtigt hyggeligt. De havde oven i købet iført sig lagner og gik Luciaoptog til stor begejstring for alle. Efter en halv time var fødderne kolde, så det var retur til Pristina.

Lørdag aften kørte jeg så tilbage til Novo Zelo, denne gang til julegudstjeneste for de danske soldater. Det var næsten en traditionel julegudstjeneste og en rigtig god prædiken af feltpræsten. Han var rigtig god til at finde balancen mellem det højtidlige og det uhøjtidlige, så en meget hyggelig gudstjeneste. Ved afslutningen fik vi en salmebog som gave.

Brian i højt humør 
Mandag aften var jeg i Mitrovica. Anledningen var, at Brian fyldte 50 år og holdt et lille gilde på en lokal restaurant. Jeg kørte derop sammen med Brians kone og datter. Brian har også en lejlighed i Mitrovica, så der mødte vi, før vi gik til restauranten. Et par rigtigt gode timer der sammen med masser af kollegaer.
Heldigvis kunne jeg overnatte i Brians lejlighed, så jeg først tirsdag morgen skulle tilbage til Pristina.

tirsdag den 11. december 2012

Julefrokost og håndgranater

Det var en spændende dag i går, hvor IBM, Integrated Border Management, blev taget i anvendelse for første gang blandt andet på gate1 i nord. Forløbet op til i går var præget af, at flere hundrede lokale serbere "besatte" det sted, hvor den nye grænsestation skal være. Det betyder, at Serbien, som skal opføre stationen, ikke har kunnet arbejde på stedet. I torsdags havde de så møde med de illegale borgmestre i Nord, hvilket betød at demonstranterne forlod gaten fredag morgen. Straks efter rykkede Serbien ind med masser af maskiner, containere m.v. og har arbejdet i døgndrift hele weekenden. Det hele er selvfølgelig ikke på plads endnu, men i går kunne man starte arbejdet på den nye gate 1.
Den nye "grænsestation" Jarinje

Det hele går ud på, at der mellem Serbien og Kosovo kun skal være én grænsestation, eller "administrative crossingpoint" som det hedder, og grænsepoliti fra Serbien og Kosovo skal arbejde side om side sammen med EULEX. Af politiske årsager er man stadig nødt til at se gennem fingrene med ulovlige nummerplader, identitetspapirer m.v., ligesom der ikke kan opkræves told på de nordlige grænsestationer. Men det er da en start.

I Mitrovica ulmer uroen stadig. I fredags blev der med et par timers mellemrum kastet to håndgrantater mod nogle byggepladser. Heldigvis kom ingen til skade, men der skete materiel skade. Anledningen er formentlig, at det byggefirma, der arbejdede på begge steder, har ansat albanske byggearbejdere, som så arbejder i Mitrovica Nord. Det kan heller ikke udelukkes, at det handler om penge, at det er nogen, der mener at de (eller andre) skulle have haft den kontrakt på byggearbejdet.

Om det hænger sammen med en episode fredag aften, er endnu ukendt, men souschefen for det offentlige kontor, der har givet byggetilladensen, blev overfaldet på en restaturant i går og blev skudt i knæet.
EULEX deltager sammen med kosovo Politi i efterforskningen. Det har selvfølgelig medført, at både Kosovo Politi og EULEX må forstærke patruljeringen og bevogtningen af bestemte adresser og personer i Mitrovica. Souschefen er i øvrigt tidligere blevet angrebet, da ukendte gerningsmænd for nogle måneder siden kastede en håndgranat mod hans hus.

Men det er da heldigvis ikke besværligheder det hele. I lørdags var alle danskere, både politi og civile, samlet til en fælles julefrokost. Vi havde lejet en restaurant til formålet, og festen gik over al forventning. En af de civile er uddannet kok, så han havde ansvaret for maden. Han fik nogle lokale kokke til at hjælpe, så det endte med både sild, frikadeller, flæskesteg med videre, og selvfølgelig ris a la mande til dessert. Super hyggeligt.

Og som i Danmark er vinteren nu kommet til Kosovo med sne og ned til minus 12 grader om natten. Og da saltning og vejrydning ikke er det store hit hernede, så selvfølgelig også en masse færdselsuheld og trafikpropper til følge. Det hører også med :-).