(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

søndag den 30. september 2012

Golf i Pristina......sådan da

Medicinen fra lægen hjalp desværre ikke, men så er det godt, at andre havde et middel, der kunne sætte en effektiv stopper for mavebesværet.

I sidste weekend var der besøg hjemmefra. Fredag ankom en delegation fra Rigspolitiet/international udstationering og andre gæster fra dansk politi. De kom i forbindelse med vores kontingentmøde, som jeg havde planlagt til afholdelse lørdag.
Det blev en god og hyggelig weekend. Vi startede med et besøg hos Kosovo Politi General Director ("Rigspolitichefen"), som havde indvilliget i at møde dem og fortælle lidt om Kosovo Politi i almindelighed og om samarbejdet mellem KP og EULEX.

Adem Jashari
Lørdag formiddag kørte vi en tur til Adem Jashari Memorial, hvor delegationen kunne høre lidt om Kosovos historie. Gjorde indtryk, at det kun er 13 år siden, at alle disse forfærdelige begivenheder fandt sted.
Lørdag eftermiddag og aften var der så kontingentmøde, hvor stort og småt blev vendt. De andre, civile, dansker i missionen sluttede sig til os til middagen, og vi fik en rigtig hyggelig aften sammen.
Søndag formiddag var det så slut og vi kørte delegationen til lufthavnen.

Vi lader op til kampen
Ugen bød i øvrigt på en spektakulær sag om krigsforbrydelser. 2 serbere, hvoraf den ene er politimand og den anden pensioneret politimand, blev anholdte for at have voldtaget to kvinder under krigen i 1999. Det er de første voldtægtssager, der bliver retsforfulgt i Kosovo, så der er selvfølgelig stor opmærksomhed på sagen.

Sommeren vil heldigvis ikke slippe taget i landet. Vi har stadig dagtemperaturer på 32-33 grader, men kan dog mærke, at aftenerne bliver mere kølige. Håber dog at vejret holder lidt endnu.

I går var Daniel, Brian og jeg ude at spille golf.........ja, altså mini-golf. Vi havde inviteret Anne Louise og Tina fra KFOR med.

Der er faktisk en rigtig flot mine-golfbane hernede, som der blandt andet bliver spillet verdensmesterskab i minigolf på.
Det var en hyggelig - og varm - dag. Og nej, jeg vandt ikke :-(

Søndag gik Brian og jeg en lang tur i Pristina. Der var nogle områder, vi ikke rigtigt har udforsket, så efter morgenkaffen, som vi drak sammen på altanen, gik vi en tur på et par timer.
Vi gik op til Rugovas grav. Ibrahim Rugova var præsident i halvfemserne, hvor han illegalt var valgt. I tiden med UNMIK i 2002 blev han genvalgt som præsident, og han havde posten indtil 2006, hvor han døde af cancer.

Ibrahim Rugovas grav
Han var populær i store kredse af Kosovo for sin "ikke-aggressive" politik mod serberne, men mange fandt ham dog også for svag. Det var selvfølgelig især UCK, modstandsbevægelsen, der mente at kun en væbnet opstand mod serberne ville få omverdenen til at gribe militært ind til fordel for Kosovo.
Han er i dag begravet i en park i Pristina, som er bevogtet af Kosovo Politi. Et fint mindesmærke. I samme park ligger i øvrigt, lidt paradoksalt, også frihedskæmpere fra UCK, som nærmest betragtede Rugova som en landsforrædder, fordi han ikke ville den væbnede modstand.

torsdag den 20. september 2012

Fængsel med prostituerede...

Som I nok har læst, er Zubin Potok det vanskeligste område for EULEX hernede. Vi var ellers kommet tilbage igen efter overfaldet forleden, men lige i øjeblikket må vi holde os væk, fordi situationen er meget anspændt.

Gruppearbejde (Amelle, David og Dirk)
Torsdag og fredag i sidste uge havde vi temadage, først for vores eget kontor og Liaison and Cordination Office og fredag for alle ledere under Ole. Det blev mit job at styre løjerne begge dage, på grund af min uddannelse som proceskonsulent. Der var lige et par ting, der skulle hentes fra fra glemmekassen, men det gik fint. Det var sjovt at køre et par temadage igen. Det er også første gang, at vi sætter os ned og taler om, hvad god ledelse er, hvordan vi arbejder sammen og ikke mindst hvordan vi sikrer, at vi forstår hinanden i det daglige.

Jürg fremlægger deres gruppeoplæg, mens Mimoza og Ole lytter

Det er så nemt at misforstå hinanden, dels på grund af sproget og dels fordi vi ikke altid udtrykker os klart nok.
Et par gode dage, som nu skal følges op af andre initiativer.

Vi er ikke kun hernede for at støtte Kosovo politi, men også fængselsvæsnet. De er på ingen måde i nærheden af "Best European practise" hvad noget som helst angår.
Jeg har for eksempel hørt eksempler på, at de internationale observatører har måtte købe mad til fængslets hunde, fordi budgettet til hundemad var opbrugt......eller formentligt brugt til noget andet.
For et par uger siden blev øverste ledelse af Dubrava fængslet afsat, vist nok efter "moderat fysisk pres" fra EULEXs side.
Det har vist sig, at alt sejler og at det er de hårde kriminelle i fængslet, der bestemmer. De har således adgang til egen mad, egen narko og egne prostituerede, der kommer til fængslet.

Dubrava Prison
Der er en del, der skal rettes op på, og efter de lokale medier er det ikke gjort med at fyre øverste ledelse. Der er stadig mange ansatte, der arbejder efter de tidligere "regler", så de indsatte har endnu ikke mærket meget til udskiftningen af ledelsen.

Søndag var jeg en tur i Camp Novo Zelo, hvor de danske soldater holder til. Der er netop kommet et nyt hold til Kosovo, og Brian og jeg var deroppe for at holde et foredrag for dem om Kosovo. Det var meget hyggeligt og de havde mange gode spørgsmål. En god måde at møde dem på og lære dem nærmere at kende.

Desværre ser det ud til, at jeg minimum en gang om året skal rende ind i maveonde hernede. Har den sidste uge ondt i maven og diarre. Måtte i dag til lægen for at få noget medicin, der forhåbentlig kan rette lidt op på magtbalancen i mavesækken!

tirsdag den 11. september 2012

Kollegaer overfaldet

Nationalistisk skilt i Nord Kosovo
De sidste par dage har været præget af en hændelse fredag morgen. Vores MMA-folk (internationale politifolk) var på vej til Zubin Potok i nord for at udføre deres daglige arbejde. De blev eskorteret af Kosovo Politi. På en øde strækning, tæt på byen, blev de pludselig standset af 3 mænd, der alle var iført skimasker og militæruniformer. De skød direkte mod de to biler. Vores folk fik omgående sat i baggear og vendt bilen og forsvandt tilbage. De sad heldigvis i et armeret køretøj, der blev ramt af et projektil. Knap så heldige var Kosovo politi ikke, da de kørte i en almindelig patruljebil. En kugle gik lige igennem forruden og var få centimeter fra at ramme en kvindelig kollega i hovedet. Hun slap med sår efter den knuste rude.
Der er selvfølgelig sat en intensiv efterforskning i gang. Selv serbisk politi i Serbien har tilbudt al den hjælp, vi  har brug for i efterforskningen. Hændelsen er også blevet fordømt af alle, også Serbien. Nu håber vi selvfølgelig, at efterforskningen fører os til gerningsmændene.
Smukt landskab på vej til Gate 1

Sikkerheden for alle i området er naturligvis blevet skærpet, men omvendt får det os ikke til at blive væk. Det er vigtigt at vise, at vi ikke vil lade os skræmme væk af nogle kriminelle grupper eller fanatiske nationalister, alt efter hvem gerningsmændene viser sig at være.

En stor del af sidste uge gik i øvrigt med at besøge de forskellige enheder, Ole er chef for. Anledningen var, at en tysk kollega er kommet til missionen som Oles stedfortræder. Det var anledningen til dels af besøge afdelingerne, dels at præsentere dem for Gunther, som han hedder.
Det var helt rart at komme ud af kontoret og få set lidt andet, herunder igen et besøg på Gate 1 (som ikke er i nærheden af Zubin Potok!).

På kontoret har jeg haft travlt med flere ting, herunder at arrangere det næste kontingentmøde, der finder sted lørdag den 22. september. Over hele weekenden har vi besøg af gæster fra Danmark, som kommer herned med forskellige dagsordener, herunder våbeneftersyn og en psykolog. Der er lige et par ting, der skal koordineres, men det skal det nok blive.

Et par turister i Tirana, Brian og Torben
Vores tur til Tirana gik fint. Vi havde en god weekend med museumsbesøg og en tur til kysten, før vi satte kursen hjem igen til Pristina.
I sidste uge havde vi et kort møde med vores landlord, der normalt bor i Tyskland, men som havde nogle dage i Pristina. En meget venlig mand, der imødekommer stort set alle vores ønsker, som nu heller ikke er helt urimelige. Jeg ønskede blot en bogreol, nyt sofabord og et strygebræt, til erstatning for det, der hænger i laser! Tingene er nu indkøbt, og jeg har en supergod lejlighed.