(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 24. maj 2013

Flere anholdelser

For et par uger siden, anholdt Kosovo Politi en Kosovo albaner, der var internationalt eftersøgt fra Bosnien for krigsforbrydelser. Umiddelbart en god fangst, men da Bosnien er et af de lande, der ikke anerkender Kosovo, er der selvfølgelig heller ingen aftale mellem landene om udlevering af eftersøgte. Retten var derfor nødt til at løslade den pågældende forbryder. Heldigvis har EULEX og Kosovo politi et godt samarbejde, så vi stod klar, da han blev løsladt. Han blev straks anholdt igen, denne gang af EULEX, og sigtet for en del forbrydelser, som vi har mandat til at efterforske. Han er derfor nu varetægtsfængslet.

Forhandlingerne i Bruxelles om implementeringen af aftalen fra april gik desværre ikke helt så smertefrit, som vi måske havde håbet på. Parterne kunne slet ikke blive enige og forhandlingerne brød sammen. Serberne forsøgte af politiske årsager at smide et par ekstra emner på bordet, hvilket Kosovo klart afviste.
Den 21. maj måtte de to premierministre så mødes for at se, om de kunne blive enige om en vej frem. Det tog et par dage, men i går aftes blev de så angiveligt enige, og skal mødes igen sidst på ugen for at underskrive aftalen. De har dog vist allerede forskellige udlægninger af, hvad de er blevet enige om, så det er vist ikke helt slut endnu. Catherine Ashton, som er forhandlingsleder, har ordentligt fået kam til sit hår!

De strandede forhandlinger fik desværre serberne til at aflyse det møde, Ole ellers havde fået sat i stand mellem Kosovo politi og Serbisk politi, hvilket var forståeligt nok, men også lidt ærgerligt. Parterne er dog stadig enige om at det er en god ide at mødes, så vi forsøger at arrangere mødet i juni i stedet for.

Der grilles......

I sidste uge fik jeg igen besøg hjemmefra, denne gang af Lisbeth og vores gode venner, Steen og Jeanette. De fik lejlighed til at hilse på nogle af de andre danskere i missionen, da jeg holdt danskeraften hjemme hos mig selv. Vejret var godt og vi fik gang i grillen. Det blev en rigtig hyggelig aften.
Weekenden gik med forskellige besøg rundt i Kosovo. Vejret var igen med os, så det var herligt. Også søndag, hvor vi lod bilen stå og gik en rigtigt lang og kuperet tur. En god tur, der kunne give ømme fødder.

.....og hygges

De tog desværre allerede hjem mandag formiddag, men det er til at leve med, da jeg selv skal hjem i næste uge.


Endnu en forholdsvis stille uge, der dog sluttede med en del opmærksomhed. Efter lang tids efterforskning anholdt EULEX i går 5 personer, herunder en borgmester og formand for et stort parti, en stationsleder for Kosovo politi samt primierministerens bodyguard og fætter. Derudover også en mand med efternavnet "Jashari". De, der kender lidt til Kosovo, ved også hvad dette efternavn betyder hernede. De er alle sigtede for krigsforbrydelser. I dag blev Kosovos ambassadør i Albanien så også anholdt, sigtet i samme sag.
Desværre har vi igen set, at mange på højt niveau ikke helt forstår "rule of law" eller at man ikke skal blande sig politisk i anklagemyndighedens arbejde. Regeringen har udtalt, at de er sikre på at disse "frihedskæmpere" er uskyldige, Vetevendosje mener at Serbien bruger EULEX som sin forlængede arm til at hævne sig, mens veteranforeninger truer med at angribe EULEX køretøjer med sten.
Ikke at vi frygter noget, men efter min mening et klart billede på, at man stadig har langt igen, før man kan nærme sig EU.

lørdag den 4. maj 2013

Rugbrød med fedt, stærk ost, sky og løg.....

Som i nok har læst i pressen, lykkedes det parterne at blive enige om en aftale Den går blandt andet ud på, at lovene i Kosovo også skal gælde for den nordlige del af landet, som hidtil mere eller mindre officielt har brugt de serbiske love. Det samme gælder for Kosovo politi. Alle MUP ansatte (serbisk politi) skal trækkes ud af Mitrovica regionen, og de Kosovo politifolk, der både er ansat i Kosovo politi og serbisk politi skal overgå til kun at være ansat i Kosovo politi. De vil således ikke længere modtage dobbelt løn og skal handle efter ordrer fra Pristina. Til gengæld er der indført en vis form for selvstyre i nord, hvor serberne får egne borgmestre, egen regionspolitichef og selv styrer skoler og hospitaler.
Regeringen i Kosovo var meget hurtig til at lave en plan over, hvordan aftalen skal implementeres og nok også for hurtig. Den var på ingen måde realistisk at gennemføre, og det skal naturligvis aftales med Serbien. Det er man så i gang med nu, altså nye forhandlinger, der måske er lige så svære at gennemføre som det var med selve aftalen. Men det skal nok lykkes.

Serberne i nord er særdeles utilfredse med aftalen og har truet med at erklære sig uafhængige. Det er der selvfølgelig ingen, der vil tage seriøst, men de kan nå at lave en masse uro i denne forbindelse.
Serbien har tydeligt sagt til indbyggerne i nord, at denne aftale holder og skal gennemføres. De er endda gået så langt som til at true med at stoppe enhver økonomisk hjælp til nord, hvis de modarbejder aftalen! Så nye toner fra Serbien.Men de er også tvunget af omstændighederne. For det første er de som tidligere nævnt ved at gå bankerot og for det andet skal de have gennemført og implementeret en aftale med Kosovo, hvis de vil videre i deres vej mod EU.
Kosovo er også blevet belønnet af EU for at have indgået aftalen. De har fået en såkaldt Stabiliserings og Associeringsaftale med EU, hvilket er det første, spæde skridt i vejen mod EU.

Torsdag i sidste uge fik jeg besøg fra Danmark. Rasmus og Pernille kom hernede for at bruge nogle dage i Kosovo.
De havde en dejlig gave med til mig: et friskbagt rugbrød, et rødløg, en pakke fedt, en pakke sky og en stor stærk ost, som de havde købt i den lokale ostehandler. Skønt!

Vi havde nogle rigtigt hyggelige dage sammen hernede, hvor vi var rundt at se på forskellige seværdigheder. Det lykkedes faktisk at strikke et program sammen, som også var nyt for Rasmus, selv om det er anden gang, han er hernede.
Pernille og Rasmus
Og vejret viste sig fra den absolut pæne side. Selv om foråret også hernede har indfundet sig lidt sent, havde vi solskin og ca. 28 grader hver dag. Det var lige til at holde ud.
Og det gode vejr holder indtil videre, ja vi har faktisk et par dage rundet de 32 grader, så det regn og tordenvejr, vi fik i forgårs aftes, var helt befriende.
Håber det bliver lige så godt vejr, når jeg igen får besøg om knap 14 dage.

I går var jeg til farvel-party på restaurant Pinnochio i Pristina. Det var rigtigt hyggeligt og sjovt, selv om anledningen selvfølgelig er lidt trist, da vi skulle sige farvel til en rigtig hyggelig mand, Torben, som har fået en god stilling i den nye mission i Libyen.
Men det er jo konditionerne i en mission. Man møder en masse gode mennesker, knytter venskaber og skilles så igen, når enten de eller en selv rejser hjem eller videre til andre missioner.

Nu har jeg så et par fridage foran mig. Mandag er helligdag hernede i Kosovo (ortodoks påske). Må se hvad jeg kan finde på.