(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 25. januar 2013

Urolighederne tager til


Monumentet fjernes
Søndag morgen kl. 07.15 rykkede det serbiske gendarmeri ind i Presevo (i Serbien), hvor de fjernede de to mindesmærker, der de seneste uger har givet anledning til meget uro. Det gav så anledning til endnu mere uro over store dele af Balkan. Der var selvfølgelig demonstrationer i Presevo. I Albanien blev den serbiske ambassadør kaldt til samtale i udenrigsministeriet, hvor man truede med at afbryde de diplomatiske forbindelser med Serbien. I Kosovo var der de kommende dage demonstrationer i de fleste større byer. Hertil kommer, at der blev begået hærværk på mange ortodokse kirkegårde og et par kirker blev forsøgt antændt, dog heldigvis uden held. 


Serbisk gendarmeri 
Selv den tyrkiske statsminister har udtalt sig i meget stærke vendinger. Han støtter ”sine albanske brødre” og truer nærmest med en ny Balkankrig. Han har således offentligt sagt, at hans militær er i alarmberedskab og klar til at hjælpe, hvis en ny krig bryder ud. 

Samtidigt med dette blev der for godt en uge siden indgået en aftale mellem Serbien og Kosovo vedrørende grænseovergangene i nord. Den går ud på, at told og politi fra Kosovo får adgang til grænseovergangene, at importører nu skal til at betale told og afgift også ved disse overgange, ligesom det fremgår af aftalen, at alle parter i Kosovo, hvilket vil sige politi, told og EULEX, skal have fri og uhindret adgang til grænseovergangene ad vejene. Hidtil er Kosovo told og politi blevet fløjet i helikopter til grænserne.Desværre ser det ud til, at man ikke har taget de lokale serbere i nord i ed. Allerede for flere dage siden kunne vi se, at vejspærringerne blev forstærket,  og da vi i går, for første gang, ville sende politi og told til grænsen i bil, blev de standset af vejspærringer og måtte returnere.Et nyt forsøg her til morgen blev standset af vejspærringer, brændende bildæk og omkring 250 mennersker og man måtte igen vende om. Lige nu afventer vi så besked fra Bruxelles om hvordan strategien skal være fremadrettet. Men det skal nok blive nogle interessante dage og uger, der ligger foran os.

I søndags var jeg en tur i Skopje (Makedonien) sammen med Brian og hans familie. De havde planlagt en endagstur derned. Skopje er en ganske anderledes by end Pristina. For det første er der betydeligt mere rent og for det andet har byen det præg af storby, som Pristina mangler. Der er parker, store pladser statuer og andet, der gør det til en spændende by. Og så ligger den kun halvanden times kørsel fra Pristina. Dejlig tur.

Og så har håndboldfeberen også ramt os. En kollega fra det civile kontinent har adgang til TV2, så onsdagsspisningen blev holdt hjemme hos ham, hvor vi så kvartfinale mod Ungarn. I aften mødes vi så igen til semifinale. Det bliver utvivlsomt både hyggeligt og spændende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar