(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

torsdag den 27. juni 2013

Stadig små fremskridt

Onsdag den 12. var det retur til Kosovo og straks i gang med arbejdet. Torsdag formiddag kørte Ole og jeg til Mitrovica, hvor Special Police Department (SPD) havde planlagt en stor øvelse. Den har faktisk været planlagt i 7-8 måneder, men er et par gange blevet aflyst på grund af andre begivenheder. Men denne gang lykkedes det endelig.
Der blev gået til den, både fra demonstranters side....
En spændende øvelse, hvor selv ledelsen af SPD ikke var informeret om, hvad der skulle ske. De skulle altså træffe beslutninger uden at vide, om situationen i øvrigt ville udvikle sig, hvilket selvfølgelig gør det hele mere realistisk.
Øvelsen var godt planlagt, hvor to borgmestre skulle mødes i en forhandling, med demonstranter udenfor.
og fra politiets...


Demonstrationen udviklede sig voldsomt og det lykkedes to demonstranter at komme ind i bygningen, hvor de tog den ene borgmester som gidsel og skød med AK 47 ud af vinduerne.
Spændende øvelse, hvor der selvfølgelig altid er noget at rette op på bagefter.

Weekenden blev tilbragt sammen med Brian i Pristina, hvor der var øl-festival......så hvor skulle man ellers være? Masser af forskellig øl og det til den rørende pris af 50 cent pr. halve liter god øl. Fredag var der livemusik og masser af mennesker. Lørdag var det til gengæld technomusik og masser af unge mennesker. Jeg har aldrig været et sted, hvor der blev røget så meget hash. Ja, det er nok det tætteste, jeg selv kommer på at have røget hash, så tæt lå tågerne.

Søndag blev brugt til en lang gåtur i Pristina, sammen med Esben, den nye kollega i missionen.
Pristinas nye springvand
Vejret var skønt og det var en fornøjelse at gå op ad gågaden i Pristina og se, hvordan de har haft travlt med at renovere. De har blandt andet sat gang i et springvand midt på gaden, hvor børnene fornøjer sig med at blive gennemblødte og afkølede.

Der er stadig nogen utilfredshed med anholdelserne af nogle gamle UCK-kæmpere, som er sigtet for krigsforbrydelser. Med jævne mellemrum er der demonstrationer mod EULEX, ligesom sultestrejken fortsatte helt frem til i forgår, hvor den blev afsluttet.
Head of Mission fik til sidst nok af alle protesterne, så han udsendte en, efter min mening, fremragende pressemeddelelse, hvor han kaldte en spade for en spade og fik sat mange ting på plads. Den kan læses på EULEX hjemmeside, http://www.eulex-kosovo.eu/en/news/000427.php.
Pressemeddelelsen har efterfølgnede medført, at mange institutioner er i gået i forsvar for EULEX og for "Rule of Law". Nu mangler stort set kun regeringen at se sagen i denne sammenhæng, men det kniber desværre stadig. Men de kommer til at lære det, hvis de på nogen måde vil komme nærmere EU.

Forhandlingerne i Bruxelles fortsætter, men går trægt. Man er ikke meget for at give sig, selv om der hele tiden sker fremskridt. Serbien har nu meddelt, at man fra 15. juni ikke længere vil give betaling til de ansatte i Kosovo politi, der samtidigt arbejder for serbisk politi. Samtidigt er de nu begyndt at lukke de serbiske politistationer i nord, der har opereret i området, som ellers tilhører Kosovo.
Til gengæld er der udpeget en ny regional leder for Mitrovica Nord, som er serber. Det har taget lidt tid at blive enige om en kandidat, men det lykkedes altså. At han så er direkte forbundet med den vel nok største forbryder i nord er en anden sag. Han bliver i øvrigt også sat i forbindelse med torur af albanske fanger under krigen. Udnævnelsen er kontroversiel og pressen skriver en del om denne sag. Men hvad pokker, det er jo Kosovo!
Hyggelig grillaften 

I lørdags havde vi så kontingentsamling. 20 personer fra det danske kontingent var samlet hjemme hos os til grillaften. Vejret var formidabelt, 20-25 grader hele aftenen, og både vin, pølser og oksemørbraden var af samme kvalitet. En rigtig hyggelig aften. Ja, ja, måske var jeg ikke helt frisk søndag morgen, men det blev jeg heldigvis i løbet af dagen.

mandag den 17. juni 2013

Jeg er her endnu.....

Tja, inden man får set sig om, er det pludselig lang tid siden, at jeg har opdateret her på siden.

De 7 anholdte, der blev til 8, blev alle sat i husarrest i 30 dage. Anholdelserne har igen medført demonstrationer mod EULEX, ligesom 4 gamle krigsveteraner er gået i sultestrejke her i Pristina i protest mod anholdelserne. Et vidne i sagen har fåetsit foto hængt op på lygtepælene i Skenderraj med overskriften: "forræder". Vi hørte i øvrigt en sjov historie fra retten, hvor en af de anholdte bad om at komme i husarrest i huset, der tilhører hans kone nr. 2. Han var nemlig voldsomt uvenner med sin kone nr. 1.
Der blev arrangeret en stor demonstration foran hovedkvarteret for EULEX politi i Pristina centrum. Der kom busser fra en stor del af Kosovo, alle betalt af regeringen!!
I forgårs blev i øvrigt 7 yderligere sigtet og afhørt i samme sag og derefter løsladt.

Nå, den gode nyhed er, at man endelig er blevet enige om en implementeringsplan for den aftale, der blev indgået mellem Kosovo og Serbien i april måned. Tidsplanen er noget mere realistisk end den, vi fik præsenteret af myndighederne i Kosovo. Selvfølgelig er serberne og Kosovo-albanerne heller ikke helt enige om, hvad det er, man er blevet enige om, men uanset hvad er det en konkret stykke papir, der giver et godt udgangspunkt til at få løst nogle af de problemer, der er i Kosovo, især i den nordlige del. Og der er masser af arbejde til EULEX i den kommende tid.

Lørdag den 25. maj var jeg i lufthavnen for at hente en ny kollega til missionen, nemlig Esben. Han kommer fra Københavns politi og skal være Border Monitor. Da han kom alene, tilbød jeg at han kunne bo i mit gæsteværelse i stedet for på et hotel, hvilket han tog imod. Det betød et par hyggelige dage, hvor han stille og roligt kunne blive indført i missionslivet.

De følgende dage gik med at pakke nogle store tasker, som jeg skulle have med til Danmark. Jeg havde lovet Brian at køre hans Skoda Fabia, som han har købt i Kosovo, til Danmark. Det er en tur på 2000 km, så jeg planlagde et par overnatninger undervejs.
Forinden var det så min fødselsdag. Allerede kl. 8 om morgenen bankede det på døren, og Brian og hans lille datter stod udenfor og sang fødselsdagssang. God start på dagen. Senere blev jeg overrasket på kontoret, da min language assistant og Oles stedfortræder, en tysker, pludselig stod bag mig og sang endnu en sang. Fik en pung af dem i gave, og derefter besked på at tage en halv fridag. Det var jo pragtfuldt. Det betød at jeg havde god tid til at pakke bilen færdig.
Onsdag morgen satte jeg så kursen mod Danmark, via Serbien, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Tyskland. Det blev faktisk en god og hyggelig tur. En Skoda Fabia er en mere komfortabel bil at køre i end jeg havde forestillet mig.
Overnattede i Budapest og i det nordlige Tjekkiet og var i Nr. Dalby fredag eftermiddag ved 5-tiden, klar til knap 14 dages ferie, grillfester, jazzfestival og hygge.