(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

fredag den 25. januar 2013

Urolighederne tager til


Monumentet fjernes
Søndag morgen kl. 07.15 rykkede det serbiske gendarmeri ind i Presevo (i Serbien), hvor de fjernede de to mindesmærker, der de seneste uger har givet anledning til meget uro. Det gav så anledning til endnu mere uro over store dele af Balkan. Der var selvfølgelig demonstrationer i Presevo. I Albanien blev den serbiske ambassadør kaldt til samtale i udenrigsministeriet, hvor man truede med at afbryde de diplomatiske forbindelser med Serbien. I Kosovo var der de kommende dage demonstrationer i de fleste større byer. Hertil kommer, at der blev begået hærværk på mange ortodokse kirkegårde og et par kirker blev forsøgt antændt, dog heldigvis uden held. 


Serbisk gendarmeri 
Selv den tyrkiske statsminister har udtalt sig i meget stærke vendinger. Han støtter ”sine albanske brødre” og truer nærmest med en ny Balkankrig. Han har således offentligt sagt, at hans militær er i alarmberedskab og klar til at hjælpe, hvis en ny krig bryder ud. 

Samtidigt med dette blev der for godt en uge siden indgået en aftale mellem Serbien og Kosovo vedrørende grænseovergangene i nord. Den går ud på, at told og politi fra Kosovo får adgang til grænseovergangene, at importører nu skal til at betale told og afgift også ved disse overgange, ligesom det fremgår af aftalen, at alle parter i Kosovo, hvilket vil sige politi, told og EULEX, skal have fri og uhindret adgang til grænseovergangene ad vejene. Hidtil er Kosovo told og politi blevet fløjet i helikopter til grænserne.Desværre ser det ud til, at man ikke har taget de lokale serbere i nord i ed. Allerede for flere dage siden kunne vi se, at vejspærringerne blev forstærket,  og da vi i går, for første gang, ville sende politi og told til grænsen i bil, blev de standset af vejspærringer og måtte returnere.Et nyt forsøg her til morgen blev standset af vejspærringer, brændende bildæk og omkring 250 mennersker og man måtte igen vende om. Lige nu afventer vi så besked fra Bruxelles om hvordan strategien skal være fremadrettet. Men det skal nok blive nogle interessante dage og uger, der ligger foran os.

I søndags var jeg en tur i Skopje (Makedonien) sammen med Brian og hans familie. De havde planlagt en endagstur derned. Skopje er en ganske anderledes by end Pristina. For det første er der betydeligt mere rent og for det andet har byen det præg af storby, som Pristina mangler. Der er parker, store pladser statuer og andet, der gør det til en spændende by. Og så ligger den kun halvanden times kørsel fra Pristina. Dejlig tur.

Og så har håndboldfeberen også ramt os. En kollega fra det civile kontinent har adgang til TV2, så onsdagsspisningen blev holdt hjemme hos ham, hvor vi så kvartfinale mod Ungarn. I aften mødes vi så igen til semifinale. Det bliver utvivlsomt både hyggeligt og spændende.

onsdag den 16. januar 2013

Mindesmærker i Serbien


Jeg har haft lidt problemer med at få adgang til mine indlæg her på bloggen, men nu er det endelig lykkedes.
Det har været en relativ stille periode, efter jeg er kommet tilbage til kosovo. Der har selvfølgelig været de sædvanlige drab, røverier og såmænd et enkelt attentat mod en serbisk viceborgmester i Gracanica, der ligger lidt udenfor Pristina, men alt i alt en stille periode.

Der har dog været et par episoder, der har medført nogen ballade og uro. I forbindelse med det ortodokse jul den 7. januar, var en serbisk minister på besøg i Gracanica. I hans følge var 9 unge mennesker, der øjensynligt optrådte som hans bodyguards. De 9 unge var alle serbere fra Mitrovica regionen. Da det på ingen måde var godkendt i forbindelse med ministerens besøg, blev de 9 anholdt af Kosovo Politi. De blev efterfølgende kørt til en politistation i Pristina.
Dagen efter skulle de alle for retten, hvor de blev afhørt og efterfølgende løsladt. Kort tid efter kom der meldinger om, at nogle af de unge var blevet udsat for vold i retsbygningen af ”urobetjente” fra Kosovo Politi. Den ene angiveligt så alvorligt, at han efter behandling på sygehuset i Mitrovica blev overført til et sygehus i Beograd i Serbien.
Det hele undersøges nu af EULEX og PIK (Police Inspectorate Kosovo), som er en uafhængig institution, der undersøger sager mod politiet.

Monument i Presevo Valley
En anden sag, der har medført nogen spænding, er en sag i Serbien. I Presevo Valley, der ligger tæt på Kosovo, er der et meget stort Albansk mindretal. De har uden tilladelse opsat nogle mindesmærker over faldne under krigen, som var del af en modstandsbevægelse i Serbien i området i og omkring Presovo. 
Serberne anser dem for en terroristorganisation og har forlangt at mindemærkerne fjernes omgående. Det nægter man og situationen er noget spændt, mens retorikken kører på højeste blus. En tidligere leder af organisationen truer med en ny krig, hvis serberne fjerner mindesmærkerne.
Samtidigt med alt dette er der forhandler i Bruxelles på højeste plan. Med EU som mediator forhandler Kosovo og Serbien i disse dage om at få en aftale på plads, der i høj grad skal normalisere situationen på de nordlige grænser. Det er meget svære forhandlinger, som faktisk skal være afsluttet i morgen, den 17. januar.
I samme forbindelse har den serbiske premierminister sagt, at han ikke rejser til Bruxelles i morgen, hvis de albanske mindesmærker i Presevo ikke er fjernet. I dag har premierministeren i Kosovo så sagt, at han bliver hjemme, hvis de bliver fjernet. Jep, det er politik på allerhøjeste plan!

Lørdag i sidste uge holdt jeg kontingentmøde hjemme hos mig. Der var nogle praktiske ting, vi skulle tale om, men det var samtidigt sidste mulighed for at vi formelt kunne være sammen i kontingentet, inden 6 kollegaer rejser hjem til Danmark i februar.Om aftenen tog vi samlet til Renaissance, hvor vi mødtes med de andre danskere i missionen. Anledning var, at Signe (tidligere PM i Ringsted) holdt sin afskedsfest. Efter næsten to år i Kosovo skulle hun hjem til Danmark. Som sædvanligt rigtigt hyggeligt.
Ovenpå alt dette er det skønt at komme i motionscenter igen. Det har ligget lidt stille, men Ole og jeg har nu aftalt at skippe frokost et par dage om ugen og i stedet gå i motionscentret, der ligger i FNs lejr lige overfor vores. Så må vi se om resultaterne så også kommer på et tidspunkt.