(Klik på de enkelte billeder/fotos for stor udgave)

mandag den 19. juni 2017

Terrorangreb i Bamako

Foto optaget under angrebet

Søndag eftermiddag skete det, alle har ventet på siden angrebet på Hotel Radisson i november 2015, nemlig et nyt terrorangreb i Bamako. 6 bevæbnede jihadister angreb Le Campement i Bamako. Jeg har tidligere beskrevet Le Campement her på bloggen, senest i forbindelse med Lisbeths besøg i april måned, hvor vi havde en dejlig dag. Det er et resort, der især i weekenden er velbesøgt at internationale, ikke mindst europæerere.
Terroristerne var bevæbnede med rifler og hjemmelavede bomber og de skød og dræbte en vagt, da de stormede området.
Til stede var også nogle europæiske soldater, der tog kampen op mod terroristerne. Flere
Armeret køretøj på vej til hovedindgangen til Campement
vurderer, at det i høj grad har reddet en hel del liv! Alligevel lykkedes det jihadisterne at tage ca. 20 gidsler, som blev befriet igen, da forskellige redningsstyrker særdeles hurtigt ankom til stedet og foretog et modangreb i området. Det tog dog flere timer, før angrebet var nedkæmpet.
I skrivende stund er der modstridende oplysninger om, hvor mange blev dræbt og af hvem. Der er dog nogenlunde enighed om, at 5 personer, heraf en portugiser og to franske statsborgere, blev dræbt af terroristerne. Derudover blev 4 Minusma ansatte lettere såret. Angiveligt blev også 3 terrorister dræbt, mens 2 eller 3 blev anholdt, men de tal er stadig usikre.
En svensk officer blev meldt savnet, men han blev heldigvis fundet dagen efter, med mindre skader.
Kommer desværre nok til at revurdere programmet for vores næste kontingentdag, som finder sted den 8. juli.

I ugen op til jeg kom tilbage fra leave, var der også koordinerede terrorangreb i Kidal, hvor man først angreb lejren med morterer og derefter lavede et baghold på den patrulje, der kørte ud for at finde affyringsstedet. Det kostede i alt 4 soldater fra Ghana livet. Torsdag i sidste uge var der så højtidlighed i Supercamp her i Bamako for at ære soldaterne.
Det er en flot ceremoni, hvor kisterne bliver båret ind under fuld honnør og der er taler fra forskellige mennesker, herunder deres kontingentleder. Det er en varm omgang at stå stille en hel time, og en soldat faldt også besvimet om midt under en tale. Desværre har vi deltaget i lidt for mange af disse højtidligheder, i den tid vi har været hernede.

Lidt mere fredeligt er det, at regntiden har indfundet sig. Det betyder, at temperaturen er faldet til ca. 32-35 grader, men luftfugtigheden er til gengæld tårnhøj. Det var noget mere behageligt med højere temperaturer og tør luft. Til gengæld renser det luften, når regnen høvler ned i en halv times tid.
Det er desværre ikke kun regntiden, der er vendt tilbage. Også fluerne har indfundet sig - i millionvis. Det er en prøvelse at sidde udenfor at drikke kaffe om morgenen, når hundrevis af fluer sætter sig på dig og på bordet, du sidder ved.
Ja, ja, vi har skam både store og små problemer hernede.

Ham her synes godt nok, der var mange hvide,
der gik forbi hans hus
Ellers har det været en stille uge, efter jeg kom herned igen for en uge siden. Svend rejste på leave fredag aften, så jeg er alene i huset. 3 danskere fra Gao og Mopti rejste på leave søndag aften, men kom til Bamako allerede torsdag. Havde derfor et par hyggelig aftenener i deres selskab.
Lørdag var de med på at tage en Hash-tur. Den fandt denne gang sted lige omkring resortet Badalodge, da der var stor fest samme sted samme aften. Den deltog vi nu ikke i, men gik faktisk og talte om, at det da egentlig var et oplagt terrormål!
Normalt er ruterne, vi enten går eller løber, fint afmærkede, men denne gang havde de sjusket
En stolt mor ville gerne, at jeg tog et foto af hendes søn
gevaldigt med afmærkningen. Det betød, at mange gik og løb forkert, og selv kom Henrik og jeg forbi samme sted flere gange, før jeg til sidst måtte tage telefonen frem og finde tilbage igen ved hjælp af kort. Det betød også, at selv om turen angivelig var ganske kort, på grund af aftenens fest, gik vi i næsten 7 kvarter, før vi var tilbage til udgangspunktet.
Men en dejlig gåtur, og jeg fik taget en hel del fotos, da turen gik igennem flere landsbyer.